Terraria - Vodič 2 - OpremanjePrethodni vodič vas je naučio kako da napravite sklonište i preživite vašu prvu noć u Terariji. Sada je vreme da se posvetimo ostatku igre. Do sledećeg bitnog događaja postoji mnogo toga da se napravi ! Terarija ima mnogo boss neprijatelja koji zahtevaju dosta dobre opreme. Kako bi igrač napravio ovu opremu on mora da sakuplja minerale i rude koje se nalaze ispod prvog sloja zemlje. Kako bi uopšte mogli da sakupljamo bolje minerale moramo prvo da unapredimo naš osnovni alat - Pickaxe. Postoji mnogo različitih ruda u igri a od svake se može napraviti bilo koji deo opreme.

Rude su :
Copper
Tin

Iron / Lead
Silver / Tungsten
Gold / Platinum
Demonite / Crimtane
Meteorite
Hellstone
Obsidian

Jednom kada igrači pobede glavnog boss neprijatelja prvi put u svetu, on će se transformisati i igrači će dobiti pristup sledećim rudama :

Cobalt / Palladium
Mythril / Orichalcum
Adamentite / Titanium
Chlorophyte

Postoje određeni segmenti u igri koji će od vas zahtevati da posedujete opremu određene rude kako bi uopšte mogli da kopate bolju rudu. Prvi ovakav uslov će za Pickaxe biti da je napravljen od Tungsten-a, Bone-a ili Gold-a. No, kako sreća igra ogromnu ulogu u tome hoćete li pronaći rudu ili ne, najbolje je praviti vaša oružja, oklop i alate najboljom rudom koju posedujete.

Postoji nekoliko načina koji će vam omogućiti da dođete lako do ruda. Možete kopati direktno ispod sebe tunel širine dva bloka. Štaivše, poželjno je da imate jedan ovakav tunel do samog kraja sveta jer ćete kasnije tokom igre često silaziti dole. Možete da kopate nasumično takođe i pronađete šupljine ili da istražite površinu sveta i pronađete ulaz u podzemlje (zeleno okruženje sa ulazom u pećinu). Svakako ovaj poslednji predlog će vas verovatno ubiti jer od opreme trenutno nemate ništa. Usled toga, kopajte okolinu i pronađite različite rude te ukoliko ste u mogućnosti ispratite ovaj redosled kreiranja opreme :

Silver Pickaxe - koji će moći da kopa i Platinum i gold rudu, što su rude od kojih želite da napravite prvi bolji oklop
Gold / Platinum Pickaxe
Nightmare Pickaxe - Nakon što napravite ovaj Pickaxe, sledeće najbolje alate u igri ćete praviti od četiri nova minerala, međutim samo jednom kada svet uđe u “Hard mode” režim - što podrazumeva da uništite boss neprijatelja “Wall of Flesh”
Molten Pickaxe
Cobalt PIckaxe
Mythril Pickaxe

Adamentite / Titanium Pickaxe

Sve između ovih tipova koji su navedeni je manje bitno jer razlika postoji samo u jačini alata. Navedeni alati će uvek moći da kopaju jače rude dok god pratite redosled.

Kada su oklopi u pitanju takođe postoji poželjni redosled iako oni nemaju uslove. Jedina razlika će biti u setovima i bonusima koje oni daju. Najbolji oklop pre nego što svet uđe u teži režim je Molten Armor koji ima 25 poena odbrane i 17% veće štete melee oružja. On se pravi od 45 Hellstone Bar-a za koji će vam trebati bar Nightmare Pickaxe. Prvi boss neprijatelji sa kojima ćete se sresti će zahtevati bar Platinum armor kako bi imali šansu da ih savladate, pa ovo treba da bude vaš prvi cilj. No, dok ne sakupite dovoljno rude da ga napravite možete napraviti ovim redosledom sledeće oklope :


Tin Armor - 5 poena odbrane +2 poena bonusa ( Potrebno je 60 tin bar predmeta)
Silver Armor - 10 poena odbrane + 3 poena bonusa (Potrebno je 75 tin bar predmeta)
Gold/Platinum - 13 poena odbrane za Gold i 16 poena odbrane za Platinum koji daje još 4 bonus poena, što čini 20 poena odbrane, usled čega je i poželjan ovaj tip.


Ukoliko volite više oružja koja su magična, Meteor armor je izbor za vas. On se pravi od 60 meteorite bar predmeta koji možete napraviti od meteorite ruda. One će nasumično pasti u vaš svet nakon čega morate da ih pronađete i iskoristite.

Molten Armor - najjači nakon Platinum verzije, 25 poena odbrane i 17% dodatne melee štete.


Jednom kada vaš svet uđe u hard mode režim ovo je redosled najjačih oklopa, no igrači često nisu u prilici da ga prate pa će najčešće Titanium armor biti najbolja varijanta za većinu igrača :


Cobalt Armor - najviše 26 poena odbrane
Palladium armor - najviše 32 poena odbrane
Mythrill armor - najviše 37 poena odbrane

Orichalcum armor - najviše 42 poena odbrane
Adamantite armor - najviše 46 poena odbrane

Titanium armor - Najviše 49 poena odbrane
Hallowed armor - najviše 50 poena odbrane
Chlorophyte armor - najviše 56 poena odbrane
Turtle armor - 65 poena odbraneTakođe obratite pažnju na ove predmete

Dok sakupljate rude za vaš oklop i alat često ćete naići na korisne predmete koje bi trebali da pokupite. Oni će se neretko naći u kovčezima. To su dodaci koje možete obući. Oni će vam dati različite mogućnosti poput teleportovanja do kuće, letenja, duplog skoka, raketnih čizmi, bolje odbrane i tako dalje. Kasnije ćete biti u mogućnosti da iskombinujete ove predmete pa je poželjno da ih uvek sakupljate i grupišete u svom skloništu.

Pored dodataka trebate obratiti pažnju i na :

Kristale srca - možete da ih polomite upotrebom Pickaxe-a a svaka će vam dati 20 dodatnih životnih poena


Zvezde padalice - nakon što sakupite određeni broj možete da poboljšate maksimalnu manu
Različite napitke - trebaće vam kada se borite protiv boss neprijatelja


Jungle spore predmet - može se pronaći u džungli - mala sjajna loptica. Igra veoma bitnu ulogu jer se od nje pravi ‘grappling hook’ alat koji će vam omogućiti da visite po zidovima.


Sakupljajte rude, pronađite korisnu opremu i dobra oružja. Budite spremni jer ćemo već u sledećem vodiču da uništimo sve boss neprijatelje pre hard mode režima igre !
Da bi bili spremni za to trebate imati :

Platinum armor, trebaće vam Molten armor kako bi mogli da prebacite režim sveta
Oružja koja rade više od 15 poena štete i prodiru kroz neprijatelja
Jedno oružje koje radi više od 15 poena štete na daljinu
Oružja koja rade više od 20 ili čak 30 poena štete su poželjna i biće vam takođe potrebna za hardmode režim.
400 HP-a
Maksimalni kapacitet mane
Mogućnosti duplog skoka / letenja / izbegavanja udarca.

Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!