Outlast 2Direktni nastavak Outlasta je konačno stigao. Uprkos tome što se smatra nastavkom, igra zapravo ne prati istog protagonistu iz prve igre niti se fokusira na njenu priču. Ovog puta ćete istraživati nestanak nepoznate trudnice u Arizoni. Preuzećete ulogu Blejka - novinara koji će pokušati da pronađe njegovu ženu Lynn, koja je nestala nakon pada helikoptera u kom su se prethodno nalazili dok su istraživali slučaj. Blejk će se zateći u sektaškom naselju koje se ne može pronaći na mapama a osim ljudi, pretnja će biti i misteriozne pojave koje se ne mogu objasniti. Kao i u prvoj igri, igrači neće imati način da se bore protiv neprijatelja, već će skrivanje, šunjanje i bežanje biti njihovi najbolji prijatelji. Igra se pojavila 25. aprila na Windows, PS4 i Xbox One platformama.


Pre svega - Outlast 2 izgleda fenomenalno i odlično je optimizovan za starije konfiguracije. Prelep izgled će svakako ostaviti prvi utisak na vas. Osim prvobitnog učitavanja, koje je na SSDu neverovatno brzo, drugih čekanja nema a celokupno iskustvo je podeljeno na mnogo delova koji će vas provesti kroz najrazličitije situacije i okruženja.

Gejmplej proširen u odnosu na prvu igru


Gejmplej je unapređen i proširen ali se nije drastično promenio u poređenju sa prvom igrom. Igrači će biti opremljeni kamerom koja ima mogućnost IR snimanja a koja će biti njihov jedini način da vide u mrklom mraku, koji je veliki deo celokupnog iskustva.

Kamera je unapređena i sada će vam omogućiti da pregledate bitne snimke koje ste snimili tokom igre, baš onako kako ste ih snimili. Prilikom reprodukcije ćete moći da čujete i Blejkovo mišljenje o događaju, koje se inače ne može čuti tokom snimanja. Kamera će takođe beležiti sve dokumente na koje naiđete.


Sada je opremljena i mikrofonom koji je dosta osetljiv a kog igrači mogu iskoristiti kako bi imali predstavu o lokaciji neprijatelja iako ih ne vide. Kamera još uvek troši baterije ali ne u drastičnoj meri. Red Barrels nam je omogućio da vidimo broj baterija tako što ćemo pogledati u Blejkove džepove dok držimo kameru, što je zaista lep dodatak.

Mesta za borbu nema ni u ovoj igri a igrači će često morati da se kriju. Srećom u okruženju ima pregšrst lokacija koje igrači mogu da iskoriste kako bi se sakrili od neprijatelja. Susret sa neprijateljima će se često završiti ili vašom brzom smrću ili bežanjem i skrivanjem sa vrlo malo životnih poena. Prilikom trčanja morate obratiti pažnju na umor i planirati kada i koliko trčite. Povrede možete sanirati zavojima, na koje ćete povremeno nailaziti. Mape nisu “skučene” već otvorene sa bezbroj načina da dođete do destinacije. Neprijatelji se ponašaju kao patrole i tu će do izrađaja doći vaše umeće skrivanja i šunjanja.


Čik proveri šta to šuška iza ćoška!


Osim standarndog Outlast iskustva koje podrazumeva šunjanje, igra će vas često baciti u vizije prošlosti, koje su prepune noćnih mora, strave i paranormalnog užasa. Njihov zadatak je vrlo jasan : da vas istraumiraju i možete očekivati iskustvo slično igrama iz Amnesia branše. Šunjanje ovde neće pomoći. Igra će vas naterati da prođete kroz fotorealistične i jezive hodnike, učionice i slično. Dok ne vidite sve što je planirano, nećete moći da se vratite u “stvarni svet”. Doduše, igra ima baš dosta tih događaja i vremenom će dosaditi ali svakako neće biti manje strašniji. Sa druge strane, nećete ostati opušteni ni u “stvarnom svetu” igre. Često će vas igra iznenaditi NPC-om koji se nalazi iza vas, nekim jezivim hodnikom i čudnim zvukom ili će vas baciti u sred grupe neprijatelja koji će početi da vas love. Povremeno će vas loviti određeni ključni neprijatelji. Tokom tih momenata će biti bitno da se brzo snađete i pobegnete - jer skrivanje neće uvek pomoći. Vizije su na neki način prelazni deo i stopljene su sa realnim svetom - često će Blejk izaći iz ventilacije u viziji i dočekati se na nekom prikladnom mestu van  nje ili će proći kroz neki otvor a sa druge strane će ga sačekati vizija.

Opšti utisak


Priča koju ćete doživeti je prepuna raznih groznih događaja i dosta je mračna ali će kraj još jednom ostati na igračima da dožive i shvate. Doduše jasniji je od završetka prve igre. Strah je deo iskustva ali se provlači blagi osećaj “walking simulatora”. Većina neprijatelja može da se zaobiđe uz malo strpljenja a sekcije u viziji se moraju dogoditi hteli vi to ili ne.


Kako god, Outlast 2 je pristojan nastavak koji je poboljšan na mnogo nivoa. Svakako vas neće ostaviti ravnodušnim.

Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!