We Happy Few - Alpha pregledZnamo još od februara 2015. godine da je u razvoju We Happy Few. Nakon gejmplej predstavljanja na E3 sajmu 2016. godine, konačno smo dobili i samu igru. Doduše, daleko je od završenog stanja. Igračima je trenutno dostupna samo Alpha verzija.
Ona ne sadrži priču igre, tri heroja, niti sve elemente gejmpleja. Dobili smo samo 50% sistema za nasumično generisanje i osnovne gejmplej mehanike. Nekoliko kvestova, nekoliko sekcija grada i mogućnost da završimo igru na više načina.


Premisa

Smešteni u 1964. godinu, nakon uspešne odbrane tokom rata, stanovnici Wellington Wellsa odlučuju da skupa konzumiraju “pilule radosti”, kako bi zaboravili stres koji su doživeli tokom borbe. Ove pilule, osim što čine sve ljude srećnim, menjaju izgled sveta i sve loše pretvaraju u dobro. Naš protagonista, Arthur Hastings, odlučuje da ne proguta svoju pilulu i usled toga će konačno videti svet kakav jeste, za razliku od svih ostalih. Moraće da pobegne a da pritom ne privuče pažnju drugih.

Gejmplej

We Happy Few je indie survival igra. Igrači će morati svakodnevno da brinu o svom zdravlju, gladi, žeđi, bolestima i spavanju. Svet (čitaj : naselje) se generiše nasumično i prilikom pokretanja svake nove igre se lokacije zadataka pomeraju. Postoji mnogo kuća koje možete istražiti a koje će vas nagraditi raznim predmetima koji su vam potrebni da preživite i pređete igru.


Prilikom kreiranja igre imate nekoliko opcija :

Second wind - ukoliko umrete u igri, imaćete nekoliko minuta da se spasite pre nego što lik zaista umre

Permanent death - ukoliko vaš lik umre gubite sve što ste postigli u toj igri, uključujući i sačuvano stanje

Igranje prologa - uvod čiji smo gejmplej videli na E3 sajmu ove godine

 

Nakon završenog uvoda, igrači će se naći u podzemnom skloništu sa zadatkom da pobegnu iz naselja. Na površini se nalazi pregšrt nasumično generisanih lokacija. Mnogo kuća sadrži korisne predmete koji će vam pomoći da pobegnete i preživite. No većina ovih kuća nisu napuštene i imaju po nekoliko NPCa koji su spremni da ih odbrane od vas.

Da bi pobegli iz naselja moraćete da radite razne zadatke, pomažete ljudima, ispunjavate njihove zahteve i slično. To neće biti jednostavno bez istraživanja, jer će mnogo predmeta potrebnih za završetak tih zadataka doći baš odatle. Naselje je okruženo drugim naseljima koja imaju različite predmete, nove ljude i nove zadatke. Neka od njih čak imaju svoju tematiku, pa je potrebno da prilagodite vaše ponašanje svima u tom naselju kako bi izbegli probleme.


We Happy Few takođe ima crafting sistem. Igrači mogu da prave predmete iz tri kategorije : basic, mechanical i chemical. Tu spadaju razna odela, alati, medicinski preparati i slično.

Crafting jednostavnijih predmeta se može vršiti bilo gde, pod uslovom da imate sav materijal, dok će vam za ozbiljnije stvari trebati crafting stanica, koja se najčešće nalazi u nekoj kući.

Svi predmeti idu u vaš inventar koji je ograničen, ali se pronalaskom dodatnih torbica može proširiti. Stvari iz inventara se mogu koristiti ili poneti. Igrači mogu nositi dva glavna oružja ili predmeta kao i nekoliko dodatnih predmeta koji se mogu aktivirati pritiskom dugmeta. Deo njih je takođe zaključan i mora se otključati igranjem.


Vrlo je bitno i odelo koje nosite - ono će vas deliti od ostalih NPCa a oni će se u skladu sa njim ponašati drugačije prema vama.


Naš protagnoista može da se krije, trči i da se penje na bilo koju ivicu koja je blizu. Nekoliko kuća je razručeno u igri i do trećeg sprata se može isključivo skakanjem i penjanjem.


Veliki deo igre čini održavajne osnovnih potreba. Da bi pili vodu morate da je natočite. Da bi je natočili morate naći neku posudu. Hrana koja nije pokvarena je retkost a ukoliko pojedete pokvarenu, dobićete mučninu koja se može izlečiti samo lekovima.

Interakcija sa NPCima u naselju se može vršiti ali će vas oni često gledati čudno. Nekima možete pokloniti nešto a oni će vam zauzvrat možda dati neki predmet ili pomoći na neki način.
Mnogi nacrti za pravljenje se mogu pronaći samo istraživanjem. Postoje i knjige koje će vam dati pasivne bonuse.

Samo okruženje je poprilično masivno i iako izgleda kao malo naselje na mapi, ne ostavlja baš takav utisak prilikom šetanja ili trčanja. Iako se zgrade koje se generišu izgledaju vrlo slično, igra u prvih nekoliko sati igranja uopšte ne ostavlja utisak repetitivnosti.


Igriva već sada ali je ipak najbolje sačekati još malo


Svakako, ovo je jedna od retkih igara koja je u Early Access izdanju ovoliko dovršena. Možete i sada igrati i završiti ono što se može završiti. Ipak, nedostatak glavne priče vas oslanja samo na nasumično generisanje i postojeće misije. Igrači se takođe žale na loše balansiranje preživljavanja, ponavljanja okruženja, interakciju NPC-a i slično. Igraćete samo sa jednim likom.

Procenjuje se da igra traje 5-7 sati u ovom izdanju a ono što je ponuđeno trenutno asocira na kompletiranu “Sir, you are being hunted” igru.


We Happy Few je na odličnom putu da postane jedna od boljih igara u žanru.
Trenutna cena na Steam platformi je 28 evra, igra će biti objavljena za Linux, Windows, OS X i Xbox One. Pisana je u Unreal Engine 4.


Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!