Thief 4 stiže sledeće godineThief čak i danas, petnaest godina od pojave prve igre, ima uglednu reputaciju stealth žanra. Nakon The Dark Project (1998.) usledio je nastavak - Thief 2 : The Metal Age a nakon njega, poslednja igra u Thief serijalu, koju je preuzela druga firma - Thief : Deadly Shadows. Svaka od njih je imala prepoznatljiv stil igranja, nekoliko strašnih nivoa i dobru priču. Stealth se kao žanr pojavio pre Thief-a, međutim mnogi smatraju da je 1998. godine počeo pravi razvoj a Thief je pored par drugih igara osnivač onoga što je sledilo kasnije u drugim igrama čije nastavke igramo i danas. Dok su druge stealth igre napredovale i izbacivale svoje nastavke godinama, nije bilo novina o nastavku Thief-a, igri koja je uvela mnoge unikatne mogućnost koje su nam približile žanr i dozvolile svestnost drugih neprijatelja, iako nemamo vizuelni kontakt. Za sve fanove je stigla prva vest 2009. godine najavom igre a ove godine je predstavljen i prvi trailer kao i prve informacije o igri. Thief će dobiti “reboot” za sledeću generaciju konzola, PC i sadašnju generaciju konzola. Thief je dobio odlične ocene, iako je godinama kasnije testiran.


Igrači će ponovo preuzeti ulogu Garretta - sada već profesionalnog lopova koji je usavršio sve svoje sposobnosti. Thief 4 je zadržao većinu baze, međutim sa dosta naprednih dodataka koje ranije nismo videli. AI će sada biti svestan svoje okoline, te ukoliko prekoračite “stealth” granice i nešto pođe lošim tokom, predpostaviće gde se možete kriti i tragaće intezivnije. Mrak i senke će biti vaši najbolji prijatelji jer je poslednja stvar koju želite otkrivanje tj, ogroman broj neprijatelja koji tragaju za vama. Dinamičnost priče se danas sve češće viđa te postoji i ovde, izborima ćete kontrolisati tok glavne priče. Dinamičnost takođe postoji u misijama, totalno je vaš izbor na koji ćete način doći do određenog mesta. Metode izvršenja su različite takođe, imaćete mnogo varijacija pri izboru. Sistemi pažnje su fenomenalni, sudeći po onome što se vidi na demonstraciji igre, AI će definitivno reagovati na mnogo toga, zvukove, bacanje kamena, bilo šta što je neobično. Igrač će imati “focus” mogućnost koju može iskoristiti za mnogo toga : krađu torbica ili ključeva sa neprijatelja, predpostavku lokacije neprijatelja, pronalazak različitih predmeta … fokus se neće regenerisati automatski, već ćete morati da pronalazite napitke, opisan je kao fokusiranje na jednu stvar i ubrzavanje radnje bilo čega. Luk i strlea će biti prisutni takođe, jedan od osnovnih delova opreme. Njima možete ugasiti baklje, zapaliti ulje, napraviti brzi izlazni put ili skrenuti pažnju, igrači ranijih naslova u serijalu će se obradovati jer je vraćena strela sa konopcem, koja će dati mnogo različitih mogućnosti dolaska do željenog mesta. Demo je takođe prikazao mnogo interakcija između stražara pa igrači neće imati utisak da je straža samo običan NPC koji stoji i čeka da ga nešto udari. Ponašanje AIa koje je ranije opisano, je nazvano “AI sledeće generacije”. Strukture se sada bez problema mogu bolje iskoristiti kao pomoć igračima jer će postojati mnogo mogućnosti, bilo penjanja ili uništavanja ogromnih delova, koji će možda otvoriti tajne prolaze ili poslužiti za prelazak prepreka. Na kraju misija ćete novac koristiti da kupite opremu za sledeću. Pažnja ili upotreba sile su poslednje stvari koje želite da napravite kada je Thief serijal u pitanju a ukoliko dođe do bliskih susreta, imaćete strelu i palicu kojom ćete moći da onesposobite neprijatelje. Priča će nas vratiti u “The City”, gde se sada preokrenula situacija i postoji mnogo korupcije, ujedno vlada kuga pa su siromašni u totalnom haosu, dok bogati uživaju. To je naravno mogućnost za Garretta koju neće propustiti.


Thief 4 je već četiri godine u razvoju i izgleda da postoje problemi. Od glumačkih detalja, bitniji je da je zamenjen glasovni glumac Garretta a zvanični razlog je snimanje kretanja i glasa u isto vreme, što je zahtevalo da glumac pravi pokrete koji će biti u igri. Građa originalnog glumca nije priličila Garrett-u pa je isti smenjen. Fanovi su se pobunili i žele starog glumca te su napisali peticiju. Druga dešavanja bitna pomena su odsustva, bilo zbog ostavke, premeštanja ili nečeg drugog, na mestima glavnog dizajnera, direktora zvuka, umetnosti itd. Ostaje samo da čekamo i vidimo hoće li se igra pojaviti. Neki su istu optužili da izgleda kao Dishonored, međutim to je totalno u redu jer je Dishonored donekle Thief a uzevši u obzir da je igra trebala ranije da se pojavi, postojala je i mogućnost da imamo obe igre u isto vreme. Svakako ovo je dobra vest za sve fanove koji čekaju dovoljno dugo svež naslov, Thief 4 se očekuje 2014. godine.

Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!