Star CitizenPored toga što je radio na mnogo igara i filmova, Chris Roberts je poznat po svojim legendarnim svemirskim simulacijama kao što je Wing Commander. Mnogo godina nakon toga, Freelancera i drugih igara, Chris je odlučio da napravi novu igru - Star Citizen. Objavio je projekat na popularnom sajtu Kickstarter i predstavio svetu ono što želi da stvori. Ta igra će biti svemirska simulacija, imaće standardni režim za jednog igrača, co-op za više igrača na mreži i  mogućnost kreiranja dodatnog sadržaja koji možete deliti sa drugima. Nakon što završe glavni tok priče, igrači će moći da rade šta god žele. Ova igra će najverovatnije biti PC ekskluziva zbog želje koju Chris ima, da popravi stanje na tržištu. Materijal koji je dostavljen a snimljen u samoj igri pokazuje da ovaj projekat napreduje savršeno i izgleda fenomenalno.


Tražio je 500,000 $ a dobio 2,134,374 $

Za projekat je bilo potrebno oko 500,000 dolara, međutim za projekat je preko 34 hiljada ljudi izdvojilo novac a isti neće uzaludno biti potrošen. Uložen je u mnoga proširenja igre kao i dodavanja novih mogućnosti. Na primer, igrači će moći da instaliraju tablet aplikaciju koja će davati dodatne informacije; Posete kreatora, čuju glasove poznatih ličnosti u igri… Na samoj objavi će imati preko 70 zvezdanih sistema koje igrači mogu posetiti i tako dalje. Sav novac je upotrebljen potpuno kako bi igra postala bolja na neki način. “Star Citizen je zamišljen kao igra koja ima sve o čemu ste sanjali u jednoj svemirskoj simulaciji, sve u jednom paketu koji će se razvijati”. Bitna stavka na listi ovog projekta je direktna interakcija sa igračima, tim želi da stvori igru po želji igrača a ne po zahtevima i uslovima izdavača. Izdavači izbegavaju ovaj žanr i PC ekskluzive.


Inspiracija i sledeća generacija

Robert, pored toga što voli simulacije, ima želju da napravi next gen igru i pokaže dobavljačima da žanr nije “mrtav” kod PC platforme. On takođe teži ka tome da doda maksimalnu dinamičnost. Mera dinamičnosti je ogromna da su čak i sami sistemi kontrole letelica isprogramirani na taj način da se dinamično ponašaju; međutim u proračune spada mnogo različitih elemenata i delova, težine, oblika… te postoji mnogo različitih varijacija broda i svaki će biti različit. Iako je ovaj projekat uvek bio želja, Robert nije mogao da ga ostvari bez novca a sada kada je to moguće potrudiće se da nam donese što bolju igru. Svakako je iskustvo veliki plus a on ga definitivno ima.

Star Citizen

Sama igra će omogućiti igračima da dožive potpunu dinamičnost. Svoju ulogu, način zarađivanja, donošenje odluka i slično. Sve to u svetu koji se konstantno menja i održava sebe. Pored toga, obećavaju da će slušati želje igrača i stalno dodavati novi sadržaj igri. Igrači koji ne vole varijante na mreži će imati mogućnost da odigraju single player kampanju van mreže. Ona uključuje Co-Op sa prijateljima. Nakon završene priče igrači će dobiti određenu valutu igre i biti vraćeni u isti univerzum, gde mogu raditi šta im je volja dok se ne pojavi neka nova kampanja. Biće dosta kampanja jer se podrazumevaju novim ažuriranjima i već su u planu! Igračeve odluke takođe direktno utiču na okolinu, međutim u nešto većoj razmeri nego što je to slučaj u drugim igrama. Recimo, naveden je primer - ukoliko igrač završi teži zadatak, pored toga što rezultat može prodati, na toj lokaciji će umesto imena koje je standardno pisati njegovo ime. Tim će takođe napraviti set alata za kreiranje sadržaja koji igrači mogu koristiti. Alati će dozvoliti igračima da kreiraju različite brodove, na primer, koji drugi korisnici mogu da koriste. Dinamičnost će pronaći svoj put i u samoj srži ekonomije u igri. Ukoliko mnogo igrača kupuje i prodaje jedan resurs, isti taj resurs će biti jeftiniji na drugoj planeti, na primer, što će primorati igrača da nađe drugo mesto prodaje. Postojaće i mnogo različitih delova zajednice kojima se igrači mogu pridružiti. Prijatelji takođe mogu da se pridruže vama u borbi ukoliko su blizu vas pa nikada nećete biti sami. Veličina svega u igri je srazmerna pravoj veličini i sve će to biti vidljivo na sceni sa mnogo više detalja nego u današnjim igrama. Nije rečeno kako će to uticati na performanse ali jeste otkriveno da igru pokreće CryEngine 3 ! Ukoliko igrači žele, pored tastatura, miševa, gejmpedova ili džojstika mogu da prisvoje mnogo različitih elemenata kokpita koji će biti dostupni. Uz sve to, postoji podrška za Oculus Rift!

Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!