RustKada se govori o ovoj igri, često se navede da je kombinacija Minecraft-a i DayZ-a kako bi drugi mogli da zamisle o čemu se radi. Iako ova kombinacija zvuči veoma dobro, oni koji to govore imaju potpuno pravo. Rust je simulacija u kojoj morate sami stvoriti od ničega nešto, simulacija u kojoj morate preživeti i u kojoj ne možete verovati drugima, simulacija u kojoj će vas smrt koštati svega što ste stvorili. Igra se trenutno nalazi u početnoj fazi gde igrači po ceni od 18 dolara mogu dobiti pristup istoj. Tim koji radi na igri ne zna u kom smeru se kreće ovaj projekat i napominje da će doći do ogromnih izmena te da sve što sada vidimo najverovatnije neće izgledati tako kada igra bude zvanično dostupna svima; no oni traže poverenje i obećavaju da će napraviti savršenu igru. Usled svoje faze, igra takođe ima dosta problema no to je potpuno očekivano. Uopšteno igrači već sada mogu videti koliko je igra brutalna i doživeti donekle solidnu sesiju.


Kako preživeti ? Kome verovati ?
Tek nakon što ste kliknuli na “Play game” dugme, igra vas “baca” na nasumičnu mapu - ogroman otvoreni prostor. Sve što imate kod sebe je kamen, dva seta prve pomoći i baklju! Iako trenutno igra nema nikakav tutorijal koji bi vas bar malo uputio, indikatori koje vam ona daje su potpuno jasni. Sve će početi od osnovnih resursa. Kamenom, kog imate kod sebe, možete udarati drvo i tako dobiti resurs drveta. Možete takođe udarati kamen i dobiti njegov resurs. Već do prvog mraka ćete imati dovoljno resursa da stvorite vatru, malu kolibu i tako preživite noć, ukoliko imate sreće. Serveri na kojima ćete igrati su prepuni drugih igrača. Kako je jedini cilj preživiti drugi igrači će retko kada biti ljubazni prema vama. Igra im dozvoljava potpuno da se ophode prema vama kako žele. Oni vas mogu upucati, ukrasti vaše stvari ili čak ograditi i na taj način držati vas zarobljenim ! Ukoliko volite skrivanja, moći ćete čak i da čujete njihov razgovor ukoliko ga vrše preko igre. Kada na serveru ima dovoljno igrača igra će stvoriti avion koji će baciti tri paketa nasumično po mapi. Pakete može svako otvoriti pa će oni koji prvi stignu na lokaciju imati sve, ili će biti primorani da se bore za to. Ljudi nisu jedini neprijatelji na serverima. Mape su pune zombija i životinja koje će vas na prvi pogled napasti i veoma brzo ubiti ukoliko niste spremni. Isto tako postoji ogroman broj radioaktivnih zona koje će vam dodavati radijaciju. Međutim tu nije kraj, igra prati mnoge druge efekte. Ukoliko nemate vatru recimo, veoma brzo ćete dobiti štetu zbog hladnoće, ili ukoliko skocite sa visine, dobićete “bleed” efekat koji će vas usporiti i polako ubijati. Morate se često hraniti ... Iako treba par dana u igri da sakupite malo bolje predmete, veoma je bitno da iskoristite svaku priliku i pokupite resurse a isto tako osmotrite situaciju pre nego što odlučite da učinite nešto opasno.


Grafički stil i fenomenalna atmosfera

Atmosfera koju trenutno pruža Rust se može meriti sa najstrašnijim horor igrama na tržištu. Noći su duge i mračne, potpuno mračne ! Nećete videti ništa čim sunce nestane. Imate mogućnost da napravite vatru ili upalite baklju, međutim tako rizikujete da vas neprijatelji i drugi igrači vide! Neki od igrača neretko idu noću i traže žrtve u mraku kako bi ih opljačkali ! Iako igra ima mnogo bagova usled svog trenutnog stanja, ne fali joj odlični grafički stil i fenomenalni efekti. Neke od najlepših zrakova sunca ćete videti u Rust-u bez sumnje! Čak i sama atmosfera prilikom zalaska je savršena. Međutim treba dosta poraditi na kvalitetu tekstura i drugim problemima koji kvare doživljaj. Očekivano je da se isti poprave uskoro a sigurno dok igra dobije svoje oficijalno izdanje. Lokacije koje su radioaktivne su propraćene prikladnim efektom i zvukom a ukoliko naiđete na građevine, one će biti opustošene, najčešće bez prozora i izgledaće potpuno napušteno. Mape su ogromne, postoji dosta prostora koji se može istražiti i mnogo mesta gde se možete sakriti.


Rust je tek počeo svoju karijeru nedavno. Očekujemo mnogo izmena i poboljšanja, popravki i novog sadržaja. Pitanje je kako će proći jer ipak sada imamo druge igre koje imaju isti gameplay i nude mnogo drugih mogućnosti, no svakako ovaj projekat ima potencijal i zanimljivo je igrati, pogotovo sa prijateljima. Ukoliko želite, igru možete kupiti na Steam-u a pročitati nešto više na zavaničnoj stranici.

Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!