NetherTrenutno su na sceni aktuelne igre preživljavanja. Prate ih sistemi poput kreiranja različitih predmeta, veliki svet i slično. Samo prethodne i ove godine se pojavilo više igara slične tematike nego u proteklih 10 godina ! Nether je jedna od ovih igara takođe. Trenutno je u ranoj fazi i igračima nudi igranje na serverima čiji je maksimalni kapacitet 64 igrača. Svet koji je trenutno dostupan u igri je ogroman a on je samo jedan delić mape koja će biti objavljena kada igra zvaničnu bude dostupna. Igra ima par problema sa endžinom no to je potpuno očekivano u ovoj fazi. Nether donosi gejmplej koji neće oprostiti igračima smrt. Pored drugih igrača, neprijatelji će biti i mistična bića koja privlačit zvuk.


Kome ćete verovati i kako ćete preživeti ?
Nether je, dakle, mešavina gejmpleja par različitih igara koje možete pronaći na tržištu. Igra je napravljena uz pomoć Unreal Engine 3, što je timu omogućilo da napravi savršeno okruženje i fenomenalnu atmosferu. Svuda oko vas se nalaze razrušene kuće, napuštene radnje, srušene zgrade, izbledela polja … Apokalipsa se može osetiti u vazduhu ! Vi ćete se stvoriti u ovom svetu opremljeni samo jednim oružjem za blizinu. Ostatak vašeg putovanja će zavisiti od vas i vaše sreće. Svet je prepun drugih igrača i čudovišta. Od igrača se očekuje da tragaju za predmetima i ostanu živi kako bi sakupili bolju opremu. Naravno na tom putu će vas snaći dosta nevolja. Drugi igrači verovatno imaju dosta bolju opremu od vas i mogu da odluče hoćete li živeti ili ne. Zatim, čudovišta koja su nazvana Nether imaju mogućnost da se teleportuju. Njih privlači zvuk i mogu se stvoriti kada im se uopšte ne nadate ! Dosta su agresivnija noću. Treći bitni faktor ove igre su resursi za preživljavanje, kao što su voda i hrana.


Napredak lika
Naviknite se na smrt u ovoj igri. Biće je često i prilikom nje ćete izgubiti sve ! Napredak lika se odnosi na dobijanje experience poena. Igrači od njih mogu da nadograde neke od sledećih grana : Guns, Stamina, Survival, Strength, Stealth i Melee. Svaka od njih će omogućiti liku da se ponaša drugačije ili učini nešto unikatno. Guns će omogućiti krit udarce pucanjem u glavu i veću štetu, Stamina će omogućiti brzo trčanje i viši skok, Survival će dati 25% dodatnog HP-a a igrač neće biti često gladan, Strength će dodati par novih napada, veći HP i veće mesto u inventaru, Stealth će omogućiti brzo i nečujno prikupljanje predmeta, tiho hodanje i 300% dodatne štete ukoliko napadnete druge s leđa i na kraju, Melee će omogućiti blokiranje napada, “charge” napad i dodatnu štetu . Sve navedene mogućnosti su odvojene sa par poena od prethodnih pa igrač mora da dobije dosta nivoa kako bi posedovao većinu. Experience možete dobiti na više načina ; Završavanjem misija koje ćete pronaći u skloništima. Skloništa su sigurna mesta gde je onemogućeno napadanje drugih igrača i gde se Nether neće stvarati. Ona su takođe dom različitih prodavaca koji će rado sklopiti neko novo oružje od onoga što ste pokupili iz prethodnog “lova” u svetu. Kada lik umre, izgubiće sve predmete. Možete da ih vratite ukoliko se vratite na mesto i pronađete svoju torbu, koje često neće biti tamo zbog drugih igrača. Svakako, akaunt sa kog igrate dobija određene bonuse vremenom pa će svaki novi početak, novi lik, imati pogodnosti u odnosu na perthodno stvaranje.
Gejmplej iskustvo

Svet je prostran, prepun visokih građevina, kuća, praznih livada… Kuće i zgrade nekada mogu imati različite predmete koje možete pretražiti i pokupiti korisni materijal. One su takođe pune različitog nameštaja koji nema efekat na vas. Često su dosta visoke i imaju više od deset spratova što će vam pružiti odličan pogled na okolinu. Svakako, igra poseduje veliku mapu koja je uvek dostupna pritiskom na taster M. Nekada ćete lutati praznim lokacijama dosta dugo, dok će u drugim slučajevima često biti drugih igrača koji idu zajedno timski i uništavaju sve pred sobom. Postoje određene grupe koje će se boriti za teritoriju a kojima možete da se priključite. Kada je komunikacija sa drugim igračima u pitanju, Nether trenutno omogućava par pokreta telom kao i chat sa ostatkom igrača. Nether čudovišta znaju često da prepadnu, pogotovo ukoliko pravite buku i trčite okolo. Neka od njih će odlučiti da ne napadnu, dok će ostatak napasti.
Pucanjem ćete eventualno privući još više njih pa je svaki kontakt rizičan. Igračima je omogućen pristup svim serverima. Lik je uvek jedan i ostaće sačuvan na bilo kom serveru da igrate.

Nether je trenutno u Beti i ima svojih problema, no to je za očekivati u ovoj fazi. Svakako gejmplej nije za svaki tip igrača jer će biti dosta igranja iz početka, baš kao što je slučaj u DayZ i ostalim igrama.  


Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!