Heroes of the Storm - Beta pregledBlizzard je pre dva meseca pokrenuo zatvorenu betu za Heroes of the Storm. To je MOBA igra koja će igrače još jednom uvesti u svet likova koji su nam dobro poznati - heroja iz StarCrafta, Warcrafta, Diabla i drugih univerzuma. Od početka programa se prijavilo više od devet miliona igrača a pozivnice se još uvek šalju. Blizzard se potrudio da na scenu donese nešto novo, te se HotS ne može opisati kao klasična MOBA na koju smo navikli. Ovo je radije novo iskustvo koje svoje korene drži u žanru ali nam predstavlja potpuno drugačiju strategiju i fokusira se na timski rad.


Razlika u odnosu na druge MOBA igre na tržištu

Kada kažemo “MOBA” obično prve asocijacije budu DoTA i LoL. Heroji, kripovi, last hitovi, itemi i tako dalje. No Blizzard očigledno nije hteo da napravi još jednu igru sa istom šemom, već je glavni fokus mečeva potpuno drugačiji. O čemu se radi ? Za razliku od drugih igara, Heroes forsira timski rad. Nije bitno da li ćete promašiti last hit, nije bitno da li se pet heroja nalazi u vašem lejnu, niti se morate brinuti o potrošnji zlata.


Svaka mapa ima svoje timske zadatke koji će, ukoliko se urade, tim koji je uspeo nagraditi u vidu puša. Taj puš je daleko bitniji od guranja jednog lejna ili ubijanja neprijatelja što sav fokus stavlja na timski zadatak jednom kada se pojavi. Zadaci su potpuno različiti od mape do mape a trenutno u igri postoji šest mapa. Razlika je drastična i u drugim igrama bi se verovatno podrazumevala posebnim režimom!

Za razliku od standardne šeme gde svaki heroj ima svoj nivo tokom meča, Blizzard je i to podigao na timski nivo. Tako će svaki krip, svaki neprijatelj i svaki dobro urađeni zadatak igračima dati experience poene. Ovi poeni će podignuti globalni nivo timu a taj jedan nivo dele svi heroji iz tog tima. Potpuno je nebitno da li to učinite sami ili sa svim igračima iz tima u jednom lejnu, experience će biti isti za sve.


Još jedna bitna razlika je u samim talentima heroja. Za razliku od drugih igara, ovde će igrači od samog početka imati sve glavne magije, osim ultimate magije, koje mogu odmah koristiti. Ove magije nemaju svoje nivoe koji ih nadograđuju, već postoji posebna mehanika. Na svakih par nivoa će igrači moći da izaberu jedan od nekoliko različitih talenata. Ovi talenti su raznovrsni i mogu povećati neki pasivni skill heroju, nadograditi mogućnost magije ili otključati potpuno nove magije. Igrači mogu izabrati samo jednu od tih nekoliko magija što im istovremeno omogućava da prilagode svoje heroje mapi i neprijateljima ali isto tako ih ograničavaju, forsirajući ih da izaberu jedno od nekoliko dobrih talenata. Blizzard je takođe ovu ideju razvio pa heroji mogu dobiti potpuno drugačiji stil igre do kraja meča a drastičnost se izražava u, recimo, dva različita ultimate spella koja su potpuno drugačija. Na primer, jedan od heroja - Valla, može u jednom trenutku da izabere hoće li njen ultimate spell da stanuje neprijatelje skillshotom, ili će da radi štetu svim neprijateljima koji se nalaze u blizini nje kada je aktivira. Kasnije može čak izabrati hoće li da njen CC bude aktiviran više puta ili da razradi neku drugu magiju.

Ovakve odluke znaju biti teške, pogotovo kada možete birati između lečenja pri udarcu ili veće štete pri udarcu ali se na kraju svedu na neprijateljski tim i mapu na kojoj se igra.

Postoje i druge mehanike. Svaki tim ima fontanu koja može da izleči heroja vremenom, ali jednom kada se aktivira ona ne može da se upotrebi dok ne prođe određeno vreme. Mape su pune kampova koje igrači mogu da unište, zatim zauzmu i tako regrutuju čudovišta koja su bila u kampu da se bore za njih u tom lejnu. Svaki heroj ima mounta koji se može aktivirati po želji a igračima daje brzinu, i tako dalje.

Svakako, mnogo novina i potpuno drugačiji gejmplej od onoga što smo navikli!


Heroji i napredak, cash shop i sve ostale zanimljive informacije

Nakon svakog završenog meča ćete dobiti statistiku i experience poene. Oni se dele na dve grupe : Exp poeni za heroja i exp poeni za akaunt. Podizanjem nivoa akaunta ćete dobijati razne nagrade, na primer : 2000 golda ili novo mesto za heroja koji će se otključati pri novoj rotaciji itd.. Isto važi za heroje, osim što su u ovom slučaju nagrade : otključavanje svih magija heroja, varijacije skinova heroja i mounta, gold ...

Trenutno postoji nekoliko tutorijala koji će pomoći svim igračima, bilo da su veterani žanra ili potpuno novi. Režimi koji postoje su : Practice, Cooperative, Quick Match, Hero League, Team League i Custom.

Postoji šest mapa sa šest različitih gejmplej zadataka :

Sky Temple - Igrači moraju da zauzmu dva oltara. Oltari stvaraju neprijatelje. Dok god na oltaru preovladava više igrača iz jednog tima, taj oltar će na neprijateljsku bazu pucati laserima i razarati je.

Garden of Terror - Mapa se noću pretvara u noćnu moru. Igrači moraju da pobede kreacije i biljke te pokupe njihovo seme kako bi stvorili moćno čudovište koje kasnije mogu da kontrolišu i tako razore bazu neprijatelja.

Haunted Mines - Povremeno će se otvoriti ulaz u rudnik koji je posebna mapa. Igrači moraju brzo da dođu do ulaza i pobede neprijatelje unutra. Nakon što ubiju sve neprijatelje, oba tima će stvoriti ogromno čudovište iz zemlje, koje će ići u jednom lejnu ka bazi neprijatelja. Tim koji ima više resursa će stvoriti jače čudovište. Nakon što se čudovište ubije, njegova lokacija ostaje tu gde jeste i sledeći put kada se stvori krenuće od te lokacije.

Cursed Hollow - S vremena na vreme će se stvoriti posebni predmeti na mapi. Igrači ih moraju pokupiti. Prvi tim koji pokupi tri predmeta će ukleti neprijateljski tim. Uklet tim će dobiti debuff - minioni će imati samo 1HP a njihove kule neće napadati.

Dragon Shire - Na oba kraja mape postoje oltari. Kada jedan tim kontroliše oba oltara, na sredini mape će se aktivirati statua koju igrač tima može da iskoristi i pretvori se u zmaja. Kao zmaj igrači imaju strašnu snagu i mogu vrlo lako uništiti neprijateljske građevine.

Blackheart’s Bay - Igrači  moraju sakupiti dovoljno novca i predati ga gusaru koji će prvom timu koji plati dovoljno da pomogne i puca iz svog broda na neprijateljsku bazu.

Kako interesantno zvuče, tako su i zabavne a svaka mapa ima svoj grafički stil i izgleda prelepo. Treba dodati da se Blizzard potrudio pa će tako “mapa razgovarati sa vama” tokom celog meča i reagovati kada neki igrač dobije DC, vrati se u igru, kada ceo tim bude očišćen i slično.


Cash Shop postoji u igri a u njemu igrači mogu kupovati heroje, skinove i mountove za pravi novac. Svaki heroj se može kupiti goldom - valutom igre koja se dobija nakon svakog meča. Isto važi za određene predmete i mountove. Ipak, većina “kul” predmeta u marketu se mora kupiti pravim novcem. Od “pay to win” predmeta postoje samo bustovi za experience a u duhu same igre, ukoliko igrate sa prijateljima ćete dobijati odlične bustove za experience poene.

Trenutno igra ima oko 34 heroja različitih uloga iz različitih univerzuma.


Heroes of the Storm je svakako osveženje koje je ispolirano i odlično upakovano ali je pitanje hoće li se igrači navići na novi stil igre. Ukoliko niste do sada dobili pozivnicu da pristupite beti, imate šansu da to uradite još uvek - na svom battle.net nalogu se prijavite za učestvovanje u beti i sačekajte da dobijete pozivnicu. Ukoliko je neko od vaših prijatelja već u beti, postoji šansa da su dobili besplatni ključ koji mogu pokloniti prijateljima - pa nije loša ideja da pitate i njih.


Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!