Friday The 13th : The Game - Beta utisciFriday The 13th : The Game beta je uveliko u toku. Prvi dan bete je bio ograničen na prijatelje i ljude koji su podržali igru, dok je ostatak predviđenog vremena otvoren za sve koji su na neki način došli do ključa za igru. Iako je ovo zatvorena beta, razvojni tim je dozvolio strimovanje sadržaja i pisanje o igri. Doduše upozorili su nas da je ovo još uvek projekat u fazi razvoja i da ćemo možda tokom igranja naići na bagove koji su kritični. Iza igre stoje dva razvojna tima : ILLFonic i Gun Media - koji će ujedno objaviti igru. Naslov je deo Friday The 13th franšize. Pokreće ga Unreal Engine 4 a biće dostupan na Windows, PlayStation 4 i Xbox One platformama već u prvom kvartalu 2017. godine.


Džejson se vration … i to ne na bilo kakav način !

Mocap animacije glumca koji je tumačio ulogu Džejsona, muzika kompozitora koji je pisao za filmove, lokacije prekopirane iz filma, dodaci koje će ljubitelji serijala prepoznati. Sve to ne bi bilo moguće bez donacija fanova zahvaljujući kojima je prikupljena ogromna suma novca za razvoj igre. Kvalitet se svakako vidi već sada.

Eto nas i u beti, koja je jasno imala ozbiljne probleme na koje smo donekle i upozoreni. Sve što je tim zatražio od strimera je da kažu da se radi o beti ukoliko naiđu na neki bug.

Doći do javnih servera je bilo gotovo nemoguće. Traganje za njima je trajalo desetinama minuta za neke igrače a i ukoliko bi uspeli da uđete u lobi, velika šansa je postojala da vas igra izbaci iz sesije na samom početku ili nekada tokom meča. No to nije zaustavilo igrače da naprave privatne grupe koje nisu imale sličnih problema.

Gejmplej

Osam igrača na jednoj mapi. Jedan ubica, njih sedmoro mora preživeti kako zna i ume. Na raspolaganu nam je bila jedna mapa koja je pravljena s ciljem da što više asocira na originalnu lokaciju iz filma - Higgins Haven 1984. Tim je svakako uspeo u tome a mora se pohvaliti celokupni opšti utisak.  


Svaki igrač će u lobiju imati šansu da izabere svog lika za ubicu ili žrtvu. Kod žrtava se razlikuju atributi pojedinačno.


Od atributa direktno zavisi vaša sreća u igri, spretnost, brzina, koliko ćete biti tihi i slično. Žrtve imaju i perkove koji će im omogućuti da imaju kod sebe paket prve pomoći, petarde ili neke druge pasivne bonuse. Oni se moraju kupiti CP poenima koje ćete dobijati dizanjem nivoa. Trenutno svi likovi dele iste poene. Postoje i polja za kostim i specijalnu mogućnost ali ona nisu bila dostupna u beti.

Kada je Jason u pitanju, njegove verzije potiču iz različitih delova filmova. One se razlikuju po prednostima i manama. Tako će Jason iz drugog filma imati mnogo bolju mogućnost osećanja neprijatelja, dok će onaj iz trećeg dela biti mnogo jači sa oružjem ali slabiji sa osećanjem žrtava.

Lobi takođe ima zvučni i tekstualni čet kao i dugme kojim se može iskazati spremnost za početak meča. Tu je i mogućnost da izrazite želju da igrate ubicu ali ona je, izgleda, dostupna samo na privatnim serverima. Ukoliko niste odlučni oko likova, imaćete opciju da vam igra nasumično izabere oba lika.


Nivo koji smo igrali je počeo malom scenom u kojoj se vidi kako Džejson ubija jednu od žrtava. Ubrzo nakon toga preuzimate kontrolu nad vašim likom ili Džejsonom.

Da bi preživeli trebaće vam nešto sreće, pribranost i dobra intuicija. Naime, sa mape se može pobeći samo preko određenih predviđenih načina. Oni su vam dostupni kada gledate mapu. Piše šta sve treba odraditi i šta su sve igrači odradili. Najčešće se u beti preživljavalo zahvaljujući automobilu kojim ekipa pobegne sa mape ili policiji, koja će vas štititi dok trčite ka izlazu. Često se stvori i Tommy Jarvis, kog igrači treba da pozovu preko radio veze. On je dosta moćniji u odnosu na druge likove i ima pušku. Njega će kontrolisati neko od igrača koji su ubijeni.

No nije uopšte lako doći do izlaza. Rezervoar automobila je prazan, iz nekog razloga nema akumulator i vrata su zaključana. Moraćete da pronađete kantu goriva, ključeve automobila i nov akumulator. Isto važi za pozivanje policije. Moraćete nekako da popravite komunikaciju tj. ukoliko vas Džejson ne pretekne i onesposobi napajanje električnom energijom.


Samo kretanje je vrlo rizično. Ukoliko stanete na neku granu, trčite ili džogirate, privlačićete pažnju zvukovima koji usled tih akcija nastaju. Ćak i ukoliko budete mirni, ubica će moći da vas "oseti" uz pomoć specijalne mogućnosti. Nikada nećete biti sigurni, čak i ako vas igrač koji kontroliše ubicu ne vidi. Razgovor sa drugim igračima je moguć ali takođe nosi rizik sa sobom, jer će Džejson moći da vas čuje. Tako se u beti vrlo retko komunicirano a i ukoliko bi igrači to činili, šaputali bi.

Kada Jason bude blizu intezitet muzike će se povećavati do vrlo neprijatnih nivoa koji će izazvati strah. Ukoliko se približi previše vaš lik će početi da vrišti i odaće vašu lokaciju. Postoji mogućnost da se sakrijete u ormar, ispod kreveta itd. no nigde niste zaista sigurni jer će neprijatelj jednim udarcem da uništi predmet ispod kog se krijete a sa tim i vas.

Imaćete nekoliko načina da ga usporite doduše. Vrata se mogu zaključati i barakadirati. Možete preskočiti kroz prozor i pokušati da pobegnete. No to je sve privremeno - vrata se mogu razvaliti a prozori pocepati.

Pretraživanje koliba je vrlo bitno. Možete pronaći oružje, predmete koji vam mogu pomoći ili ključne predmete koji će vam pomoći da pobegnete.Kada je kontrolisanje Džejsona u pitanju, on će biti sve moćniji tokom meča i otvaraće se mogućnost upotrebe moćnih sposobnosti. Moći će da čuje zvukove, da oseti gde se nalaze žrtve u kojoj kolibi se kriju. Može takođe neverovatno brzo da se kreće u vidu duha ali i da se teleportuje bilo gde na mapi. Njegova strana gejmpleja se svodi na konstantno vrebanje drugih igrača i čekanja da naprave neku grešku. Svakako su uloge svake strane vrlo zanimljive pa vam neće biti dosadno a sam sklop igre vam obećava uvek različito iskustvo u svakom meču.
Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!