Battlefield 1 Open Beta utisciNedavno se završila otvorena beta za Battlefield 1 - naredne igre u Battlefield serijalu. Ona će igrače vratiti u vreme Prvog svetskog rata. Na raspolaganju nam je samo jedna mapa i dva režima - Conquest i Rush.  Dostupan je samo režim za više igrača, a osim kampanje, nećemo imati pristup modifikaciji oružja, “Hero” ekranu i velikom delu oružja koje će biti dostupno u punoji gri.


Dva režima na jednoj mapi u Open Beta fazi

Beta nam je ponudila jedan od popularnijih režima igre - Conquest, koji podrazumeva 64 igrača na prostranoj mapi, u borbi za strateške tačke. Takođe, Rush režim, koji podrazumeva da timovi brane ili napadaju zadatke i tako dok god ima sektora na mapi. Bez obzira na jednu te istu mapu, ova dva režima u potpunosti menjaju njihov opšti utisak, kao i njene strateške lokacije.


Interfejs menija je iznenađujuće čist i odmah nam omogućava da pronađemo brzo meč ili pogledamo dostupne servere. Traganje za mečom je, nakon što su problemi sa serverima rešeni, vrlo brz proces i igra odmah učitava mapu. Zahtevnost bete se takođe može pohvaliti. Na low end konfiguraciji koja se nalazi ispod minimalnih preporučenih zahteva, uspeli smo da dobijemo odličan FPS koji je varirao između 40 i 60 najčešće. No zahtevi će se verovatno promeniti i treba dosta zahvaliti vrlo jednostavnoj mapi, koja nema mnogo kompleksnih objekata koji bi uticali na FPS.


Jednom kada se nađete u meču dobićete mogućnost da izaberete svoj tim ili da napravite novi. Pogodnosti koje dolaze sa timom su mogućnost stvaranja pored lokacije člana tima, praćenje zadataka koje izdaje vođa tima, bonus poeni i dr.

Nakon toga birate svoju lokaciju za stvaranje. Oba tima u Conquest režimu počinju u svojim bazama. Pored svake baze, koja ima tu mogućnost, ćete videti ikonice koje predstavljaju konje, tenkove i avione. Izborom neke od njih i stvaranjem se odmah stvarate u avionu, tenku ili na konju.
Igrači mogu da kupe oružje za tenkove i avione a mogu i da biraju u koji će se tip aviona ili tenka stvoriti. Avioni i tenkovi različitim tipovima definišu njihov gejmplej. Na primer, bombarderi su strašno spori ali seju smrt po objektima ispod, dok će borci biti vrlo agilni i moći će vrlo lako da unište bombardere. Isto važi i za tenkove, neki su dobri za borbu protiv drugih tenkova, drugi protiv pešadije i dr. Pravilna upotreba vozila u pravo vreme je sigurna karta za pobedu.


Ukoliko je igrač na konju, može da kontroliše vrlo moćnu pušku ili da izabere sablju, koja će jednim udarcem da ubije neprijatelja.

Sistem deformacije iz Battlefielda 4 je takođe našao svoje mesto i ovde, tako da možete očekivati destrukciju mape; zemlje, zgrada, građevina, predmeta.
Zahvaljujući tome, mečevi nikada neće biti isti i stalno ćete dobijati nove pozicije za skrivanje i zasedu. Bombe mogu da naprave ogromna udubljenja koja vam služe kao zaklon ili da unište čitave zgrade a samim tim i sve neprijatelje unutra. No ruševine ostavljaju više praznine i mesta za skrivanje.

Mapa koja nam je bila dostupna je zaista ogromna. Conquest režim vam daje potpunu slobodu da sami birate koji ćete zadatak napadati. Dođete do zastave, uništite neprijatelje i osigurate lokaciju. Što više zastava imate to ćete brže poene sakupljati. Tim koji na kraju runde ima više poena je pobedio. Dizajn mape omogućava mnogo strateških poteza i ima zaista mnogo sadržaja koji se može iskoristiti u vašu korist.


Rush režim deli mapu na nekoliko sektora a u svakom se nalaze dva objekta. Jedna strana ima zadatak da neutrališe ove objekte (čitaj : držanjem tastera E da aktivira bombu i odbranom te lokacije od neprijatelja, koji mogu da je razoružaju) a druga da ih odbrani.
Ukoliko prođe vreme runde ili se broj poena tima koji napada spusti na 0, tim koji brani zadatke je pobedio. Ukoliko napadački tim uspe da uništi zadatke, sledeći sektor se otključava sa novim zadacima. Da bi pobedio, tim koji napada mora da neutrališe sve sektore.


Rush fokusira svu borbu na dve lokacije, koje su jasno vidljive svima, te je vrlo žustra i zahteva konstantnu aktivnost igrača. Često će pred, naizgled sam kraj, neprijatelj uspeti u poslednjem trenutku da uništi zadatak i dobije novu šansu da pobedi. Strana koja brani zadatak može da pošalje artiljeriji lokaciju neprijatelja, što je mala nada da će se njihovi brojevi smanjiti.Battlefield 1 nam donosi mnogo poznatih klasa, no kako se one ponašaju ovde ?

Assault je prikladan za blisku borbu, što ga čini odličnim izborom ukoliko branite zadatak koji ima mnogo zgrada i prolaza. On je takođe opremljen anti tenkovskim rešenjima, poput mina, bombi i dinamita i to ga čini jedinim vrednim izborom sa pešadijske strane po tom pitanju.

 

Support sa druge strane može da daje municiju, nosi mitraljez i ima mogućnost da postavlja razne zamke.


Medic može da oživi prijateljske jedinice i da ih leči.


Scout je snajperista ! Može da nosi nekoliko metaka koji mogu probiti oklopna vozila, primarno oružje mu je snajper - sa ili bez nišana. Scouti će morati da obrate pažnju na procenu, jer moraju da našteluju nišan kako bi precizno pucali. Odlični su na velikim mapama jer sa ogromne udaljenosti mogu da pruže pomoć drugim igračima ali imaju i svojih mana - ukoliko gledaju preko nišana neprijatelja, često će neprijatelj videti odraz sunca i samim tim otkriti njihovu lokaciju. Daljina takođe utiče na let metka i njegovu jačinu.

Tu su i specijalne Elite klase koje će se s vremena na vreme stvoriti na mapi u vidu opreme.

To je na beta mapi bio Flame Trooper, protiv oklopna jedinica Tank Hunter, Sentry, sa ogromnim oklopom. U pravim rukama, jedna specijalna klasa je jaka kao desetine vojnika i daje sjajnu moć timu. Na primer, protiv oklopna će imati domet od 500m, što je za 200m više od prosečne puške. Mitraljezac ima oklop koji se teško probija a vrlo moćan mitraljez, pa može desetine vojnika da ubije bez problema. Plamenobacač je fenomenalan za blisku borbu, jer neprijatelj nema gde da beži a vatra ostaje na njemu.


Svaki igrač ima svoj rank, koji može da diže zaradom poena u meču. Poene dobijate za mnogo toga; od ubijanja neprijatelja do pokrivanja paljbom, odbrane zadataka ili uzimanje zadataka …


Nakon što dobijete novi rank, dobićete i posebne poene koje kasnije možete koristiti da otključate raznu opremu za vaše klase.


Bilo kada u meču možete da ubijete vašeg lika i izaberete drugu klasu. Prilikom izbora klase imate i mogućnost da promenite opremu na njoj ali i da kupite. To omogućava brzo prilagođavanje i kupovinu što je izuzetno korisno. Prilikom izmene imate uvid u jačinu oružja i njegove druge statuse koji su odmah upoređeni sa vašim trenutnim oružjem. Nažalost, mogućnost modifikovanja oružja pojedinačno nam nije bila dostupna u beti.


Uticaj vremena je zaista fenomenalan kao i kada smo prvi put za njega saznali. Nasumično će se vreme u pustinji pretvoriti u pravi pakao za snajperiste. Vidljivost će se možda smanjiti, možda će početi peščana oluja, možda će se smračiti nebo … Takav uticaj na gejmplej je još jedan veliki bonus raznovrsnosti koji Battlefield 1 donosi.


Ukoliko se desi da izgubite život, imate dve opcije : Da zatražite oživljavanje i tako upozorite bolničare da ste na zemlji, ili da držite taster space i da ubrzate proces umiranja. Nakon toga se vraćate ponovo na ekran sa izborom klasa.


Treba pohvaliti i bezbroj opcija za gejmplej. Imaćete moć da izmenite sve do poslednje ikonice i prilagodite igru po želji. To podrazumeva i kontrole, vidljivost interfejs elemenata, ponašanje i dr.
Problemi već prvog dana - EA serveri imali probleme


Nije mnogo igrača uspelo da zaigra Battlefield 1 prvog dana bete. EA je imala probleme sa serverima a kako neki izvori navode, za to su krivi DDoS napadi. Mnoge EA igre su bile pogođene ovim problemom pa igranje na serverima nije bilo moguće. Battlefield 1 igrači su iskusili ovo kao problem sa konektovanjem na EA mrežu iz igre a kasnije i probleme sa tražejnem mečeva. Nije radio ni pretraživač servera. Problemi su trajali gotovo 12 sati a ni sada stanje nije stabilno.Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!