Steam Direct će naslediti Greenlight već ovog prolećaZahvaljujući Steam Greenlight inicijativi smo igrali mnoge fenomenalne igre, koje verovatno ne bi postojale bez te inicijative. Koncept je jednostavan. Pojedinci mogu prikazati igru ili koncept igre na kojoj rade ili planiraju da rade. Igrači onda mogu glasati za ove igre odgovorom na jednostavno pitanje “Da li bi kupili ovu igru ukoliko dođe na Steam ?”. Jednom kad igra dobije dovoljno pozitivnih glasova ima zagarantovano mesto na Steam platformi - bilo da se radi o gotovoj igri ili Early Access fazi.

No, kako Valve nema stroge kriterijume, tako je većina igara zavisila od igrača. Steam su preplavile brojne igre koje jednostavno nisu bile dobre te su mnogi igrači počeli da kritikuju Greenlight i da ga krive za “uništavanje Steam platforme”.

Srećom, te kritike su, izgleda, primećene i Valve je uočio problem te planira da zameni Greenlight program. Kako oni navode, program ne gase već ga unapređuju u nešto bolje. To nešto je “Steam Direct”.


Skuplje i ozbiljnije već od proleća

Steam Direct će stići već ovog proleća a najveća promena koja stiže je vezana za takse.
Naime, trenutno je potrebno platiti taksu samo jednom kako bi dobili pravo da objavite koncept bezbroj igara. To će se promeniti i biće potrebno platiti taksu svaki put prilikom objavljivanja igre preko Steam Direct programa. Druga bitna izmena podrazumeva da se popune informacije za prijavu, koje podrazumevaju da timovi imaju registrovanu firmu i druge legalne informacije. Cilj ovih izmena je, kako Valve navodi, smanjivanje “šuma” među novim igrama.

O kojoj ceni je reč ? Još uvek nije poznato ali je Valve kontaktirao neke razvojne timove i zatražio njihovo mišljenje. Predložena taksa varira od $100 do $5000 po naslovu.

Visoka cena bi svakako obeshrabrila neozbiljne prijave ali bi potencijalno loše uticala na pojedince koji imaju ozbiljnu igru ali ne i sumu da plate prijavu ili registruju svoju firmu.


Raw Fury nudi pokriće troškova zajmom za izabrane indie igre
Ove vesti su uzburkale “indi vode”, pa se već naziru servisi i kompanije koje će ponuditi da pokriju sumu zajmom, kako bi igre stigle na Steam Direct a zauzvrat očekuju uloženi novac kako bi mogli da pomognu drugom timu. Raw Fury je jedan od tih objavljivača.

Oni će pokušati da pomognu malim nezavisnim timovima ili pojedincima kako bi njihova igra stigla na Steam Direct. Taj proces bi predstavljao jedan poseban filter koji bi “igrao po njihovim pravilima” i novac bi dobile samo igre koje oni smatraju vrednim zajma. Raw Fury neće postavljati nikakve uslove razvojnim timovima niti zahtevati od njih da potpišu neki ugovor vezan za objavljivanje igre. Oni će samo pokriti troškove.
Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!