The Sims 4 Vodič 1 - Kreiranje SimaUkoliko ste ranije igrali The Sims igre u ovakvoj situaciji ste bili više puta ! Ovaj vodič će vas provesti kroz kreiranje Sima i kontrolisanje njihovih osnovnih potreba. Vodič je pisan za najnoviji doprinos The Sims serijalu - The Sims 4 igri. Ona se dosta razlikuje u mnogim segmentima od prethodnih igara ali je isto tako veći deo osnovnog gejmpleja još uvek tu!  


Kreiranje Simova

Create A Sim je potpuno redizajniran i obogaćen mogućnostima koje će vam dati potrebnu moć da napravite Simove kakve želite. Možete izmeniti bilo koji deo tela jednostavnim interakcijama. Pored toga, možete vašim Simovima dati posebnu personalnost. Za igrače koji su novi - Simovi su ljudi koji žive u igri a koje vi kontrolišete.

Kada prvi put otvorite Create a Sim sekciju, imaćete mogućnost da izaberete osnovnu personalnost vašeg Sima. Dajte mu ime klikom na “Hello, my name is ...“ polje. Zatim izaberite njegovu personalnost tako što ćete izabrati njegovu Aspiraciju, osobine i način hodanja. Imate čak mogućnost da izmenite “boju” glasa!


Jednom kada vašem Simu date ime i podesite njegov životni cilj, možete preći na izmenu njegovog izgleda. Ukoliko nemate vremena i želite brze i gotove izglede, možete pritisnuti ikonicu za nasumično generisanje izgleda. Ona se nalazi na donjoj sredini ekrana, pored Undo i Redo ikonica.

No, kako mi želimo da pogledamo sve mogućnosti napravićemo neke izmene. Jednim klikom na deo tela Sima ćemo dobiti pregršt novih interaktivnih opcija. Kliknite na glavu, u našem slučaju Petra Petrovića, i sa desne strane ćete primetiti šest novih ikonica. Svaka od njih ima svoje opcije koje direktno utiču na izgled Sima.


Klikom na drugu ikonicu po redu - “Hair”, sa desne strane će se otvoriti set opcija koje su vezane za kosu našeg Sima. Imate mogućnost da izaberete dužinu kose, boju kose, oblik kose i čak različite tipove kosa za različitu priliku ! Primetite ikonicu “X” pored svake ikonice za podešavanje izgleda. Ukoliko kliknete na nju, svi predmeti i opcije podešene u toj kategoriji će biti obrisane! Prođite kroz svaku opciju i podesite izgled vašeg Sima.


Nova mogućnost koju nam je Create a Sim doneo je direktna izmena tela jednostavnom interakcijom. Jednostavno - držite klik bilo kog dela glave koji sija i vucite miša u levu ili desnu stranu, ili gore i dole. Odmah ćete videti izmene na licu. Zahvaljujući ovoj novoj mogućnosti igrači imaju moć da izmene najmanje detalje tela! Ukoliko kliknete na ikonicu “Detail edit mode” ove mogućnosti postaju još moćnije jer ćete dobiti mogućnost da izmenite mnogo više elemenata lica. Na primer, bez ove opcije možete samo pomerati usne Sima podjednako, dok kada je ona aktivirana možete menjati izgled svake usne posebno.


Kada napravite lice kakvo želite, odzumirajte kameru upotrebom točkića miša te kliknite na telo našeg Sima. Opet ćete videti neke nove opcije ! Levo imamo dva klizača. Prvi kontroliše količinu mišića, dok drugi kontroliše koliko je Sim širok. Još jednom su nam dostupne nove opcije sa desne strane. Ovog puta ih ima sedam. One imaju istu ulogu kao i one prošle koje smo videli. Sada će vam dozvoliti da promenite oblik tela Sima, da mu primenite neki stil i izaberete odeću kao i modne dodatke. Druga ikonica nazvana “Styled Looks” je vredna pomena. Ona će vam omogućiti da primenite neki stil odeće i hoda tj. personalnosti Sima u toj odeći. Kliknite na nju i sa desne strane ćete videti nekoliko izbora. Klikom na dugme Try This Style! možete pogledati kako će se vaš Sim osećati u tom stilu. Postoji stil za svaku od pet kategorija nošenja : Svakodnevna odeća, formalna odeća, Odeća za vežbanje i sportske aktivnosti, odeća za spavanje i odeća za žurke. Ove glavne grupe se nalaze uvek iznad prozora sa opcijama i one će definisati izgled u tim situacijama.

Ukoliko gotovi stilovi nisu “vaša stvar”, možete izmeniti svaki deo odeće Sima klikom na ostatak ikonica. Svaki tip odeće ima svoje podkategorije. Obratite pažnju na glavnu kategoriju jer sav izbor odeće važi samo za nju ! Primetite - i dok menjate izgled tela Sima imate mogućnost da detaljno izmenite njegovu geometriju istom metodom kao i ranije. Selektujte neki deo tela i vucite mišem u jedan od četiri smera kako bi videli promene.

Jednom kada ste zadovoljni izgledom vašeg Sima, kliknite na ikonicu u donjem desnom uglu. Ukoliko želite možete dodati još simova ovoj porodici klikom na ikonicu pored aktuelnog Sima u donjem levom uglu.

Odmah po kreiranju vašeg sima, The Sims 4 će vam ponuditi kuću koja odgovara potrebama napravljene porodice. Ukoliko kliknete na čekmark igra će automatski kupiti kuću. Kako mi želimo da demonstriramo sve mogućnosti to nećemo uraditi, već ćemo pogledati kakve opcije sada imamo - da uselimo našu porodicu. Klikom na dugme “X” se otvara mapa sveta. Gornji desni ugao nosi dve ikonice u trenutku pisanja ovog teksta - one predstavljaju dve različite lokacije u svetu. Trenutni ekran prikazuje naselja sa različitim zgradama kao i prazne lokacije.
Mi ćemo našeg Sima smestiti u drugi svet. Izaberite naselje i kuću koja vam odgovara. Klikom na nju se otvara novi prozor koji će vas pitati da li želite da se uselite u kuću koja ima nameštaj, koja nema nameštaj ili želite da uništite sve na tom placu kako bi vi sami napravili novu kuću. Mi smo izabrali drugu opciju - kuću sa nameštajem. Kliknite ponovo na kuću koju ste upravo kupili i pritisnite dugme Play.


Čestitamo, napravili ste vašu prvu porodicu i uselili se u kuću. Prava zabava tek treba da počne !

Sledeći deo vodiča će vas provesti kroz osnove gejmpleja, zapošljavanje i komunikaciju sa drugim Simovima koje ćete upoznati !Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!