Terraria - Vodič za početnike - Vaše prvo skloništePisali smo o Terariji i novom peču 1.2 koji je doneo mnogo dodatnog sadržaja. Bez obzira na novi sadržaj, Terarija još uvek može biti “teška” za nove igrače. Ovo je vodič namenjen svim novim igračima. Naučiće vas kako da napravite kuću, određene alate, sakupite rude i napravite par zanimljivih predmeta ! Vodič je pisan za verziju 1.2.4.1 no može se primeniti i na prvu verziju igre !

Kreiranje lika a potom sveta

Nakon što prvi put pokrenete igru, u Single Player sekciji ćete morati da napravite novog lika. Ovi likovi se mogu razlikovati po izgledu i po stilu igre. Postoji tri načina igre :

Softcore - Gde će igrač nakon smrti ispustiti samo novac
Mediumcore - Gde će igrač nakon smrti ispustiti sve predmete u inventaru, i

Hardcore - Gde će lik igrača zauvek nestati nakon smrti.
Jednom kada napravite lika moraćete da napravite svet. Svetovi se razlikuju u veličini. Postoje : mali, srednji i veliki svetovi. Razlika u veličini je ogromna a novim igračima se preporučuje mali svet jer će brže doći do svih predmeta i ruda. Kreirajte i svet a potom izaberite kreiranog lika, potom svet i igra će vas staviti u taj svet.

Prikupljanje kritičnih resursa - kreiranje skloništa
Bitno je da se do sledeće noći obezbedite i napravite sklonište. Tokom noći će se pojaviti razna čudovišta koja će vas ubijati. To nije mala stvar, u zavisnosti od težine koju ste izabrali. Prvi i osnovni vid skloništa je kreiranje kuće. Za to će nam trebati dosta drva. Svet u kome ste se stvorili će sigurno imati drveće a vi ćete sigurno imati tri alata : alat za sečenje drveća - Axe, alat za prikupljanje ruda - Pickaxe i mač kojim ćete se braniti od neprijatelja. Kako bi prikupili drvo, točkićem na mišu selektujte Axe alat ili pritisnite taster 3 na tastaturi. Priđite drvetu i držite levo dugme miša pri samom dnu drveta. Nakon određenog vremena će se drvo srušiti a vi ćete dobiti resurs koji nam treba - drvo. Jednom kada imate oko stotinu drveta u inventaru možete nastaviti dalje.

Sada želimo da se obezbedimo od neprijatelja. Imamo dovoljno drveta da napravimo sklonište. Izaberite drvo, bilo pritiskom na odgovarajući broj na tastaturi, selektovanjem pomeranjem točkića miša ili klikom na drvo. Zatim kursor miša prinesite zemlji i sagradite ovakav oblik  (screenshot desno).

Drvo koje smo upravo stavili i napravili ovaj oblik će nas zaštiti od neprijatelja, međutim naše sklonište nije završeno. Treba nam zid ! Kako bi isti napravili moramo prvo da napravimo radni sto. Pritisnite taster Escape na tastaturi i u donjem delu ekrana ćete videti dva izbora : Wood platform i Workbench. Kliknite na Workbench a zatim ga stavite unutar građevine. Primetićete odmah da sada imamo mogućnost da napravimo mnogo novih predmeta kada smo blizu radnog stola! Trebaju nam i vrata ! Skrolujte točkićem miša i izaberite vrata iz menija za kreiranje a potom ih stavite na desni kraj građevine. Sada nam je potreban zid koji smo spomenuli. Pritisnite taster Escape ponovo dok ste blizu radnog stola, pronađite na listi “Wood wall” i držite desni klik. Jednom kada imate 80 komada zida, stavite ga u prvi red inventara a potom ga selektujte i postavite unutar građevine. Naše sklonište je gotovo ! 

Ostalo je samo da postavimo par baklji unutar njega kako bi noću poboljšali vidljivost. Verovatno ste do sada naišli na skakutavog neprijatelja - Slime. Kada ih ubijete oni će dati materijal koji nam je potreban za baljku - “Gel”. Ubijte jednog ili nekoliko Slime neprijatelja, vratite se blizu radnog stola, pritisnite taster Escape i pronađite “Torch”. Selektujte ga i stavite u gornju traku inventara, zatim ga ponovo selektujte i postavite u ćoškama skloništa. Ukoliko imate još preostalog drveta možete takođe da napravite stolicu i obični sto te iste postavite unutar skloništa. Nakon toga će ta soba postati pogodna za život NPC-a koji će doći da živi kod vas. Prvog NPC-a ste već upoznali - Guide, ukoliko razgovarate s njim naučićete dosta o igri takođe. On će se useliti nakon što sklonište ispunjava sledeće uslove : Dovoljno je široko i visoko, osvetljeno je dobro, ima stolicu i sto. Uspeli ste ! Eto vašeg prvog validnog skloništa u Terariji! Ovim ujedno završavamo prvi dan u igri. Sledećeg dana ćemo tražiti različite rude a tokom igre ćete nadograđivati sklonište kako bi mnogi NPC-i mogli da žive unutra.

Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!