Sang-Froid - Tales of WerewolvesTales of Werewolves je akciona tower defense igra sa RPG elementima koju prati uzbudljiva priča koja se konstantno razvija a gejmplej mehanike se stalno proširuju. Igra ima visoke ocene kako od kritičara tako i od igrača a razvojni tim je nedavno odlučio da je pokloni - te je sada besplatna na Steamu.


Priča prati braću koja nisu u dobrim odnosima a koje će spojiti njihova bolesna sestra Džozefina - koju je opsednulo zlo. Isto to zlo je donelo učestale napade vukova koje ona može da predvidi u svojim vizijama. Uz pomoć tih informacija braća će morati da spreme odbranu i odbrane ključne lokacije tokom svake noći.


Igrači mogu da igraju iz perspektive jednog brata a njihov stil gejmpleja se razlikuje. Jedan se više fokusira na zamke i izbegavanje suočavanja sa vukovima, dok drugi preferira baš takav način obračuna.


Preko dana Tower Defense, preko noći preživljavanje


Bez obzira na izabranog lika, igra ima dve faze. Dnevna faza podrazumeva planiranje i postavljanje raznih zamki. Zahvaljujući Džozefininoj sposobnosti da predvidi kuda će se i koji vukovi kretati, igrači mogu bez problema da isplaniraju svoju odbranu. Biće vam dostupan pregled cele šume iz ptičije perspektive. Zamke troše akcione poene koji su ograničeni. Neke od njih će biti besplatne dok ćete druge morati da kupite. Kupovne će ostati na mapi i u narednim danima ukoliko se nisu aktivirale, dok će ove besplatne nestati.Igrači tokom ove faze takođe mogu da osveže svoju municiju ili kupe bolju opremu odlaskom do obližnjeg naselja. Mogu sa sobom da ponesu jedno oružje za blisku borbu i pušku za koju moraju kupovati municiju. Postoji mnogo napitaka koje možete iskoristiti tokom druge faze a koji se takođe mogu kupiti. Oni će vam dati razne privremene bonuse, poput dodatne štete, brzine, ...


Nakon što ste isplanirali vašu odbranu, kupili opremu i osvežili municiju, možete da započnete drugu fazu gejmpleja - akciju.


Ova faza će vas prebaciti na teren gde ćete se boriti protiv neprijatelja. Oni će u talasima nailaziti, baš kao što je predviđeno u prvoj fazi, istim putanjama. Uprkos lakšoj težini, borba prsa u prsa sa neprijateljima ipak nije poželjna iako igra nudi određene mehanike koje će vam prilikom nje pomoći.


Uvek je bolje osloniti se na zamke jer neke od njih mogu napraviti odličnu štetu neprijateljima. Dobro isplanirana odbrana će eliminisati veći deo neprijatelja automatski ali tu su i zamke koje zahtevaju interakciju igrača. Jedna od njih je mreža na kojoj se nalazi kamenje. Kada se neprijatelji nalaze ispod nje, igrači mogu da pucaju puškom na nju a svo kamenje će pasti na neprijatelje. Zamke se dosta razlikuju strateški pa je inteligentna kombinacija vrlo bitna. Dobro postavljen mamac ispod mreže sa kamenjem će verovatno uništiti sve neprijatelje koji konzumiraju mamac u tom trenutku.


Napadanje oružjem za blisku borbu koristi staminu. Ukoliko je potrošite, umorićete se i vaši napadi neće imati velikog efekta a nećete moći ni da trčite. Pušku možete koristiti držanjem tastera CTRL ali većina pušaka ima samo jedan metak i zahteva mnogo vremena za repertiranje. Ono se može ubrzati spamovanjem desnog klika ali često nije dovoljno brzo.


Vukovi će često pokušati da vas okruže ali ćete uvek znati koji vuk će vas napasti. Možete da izbegnete napad skokom u stranu ili trčanjem.

Postoji faktor straha u svakoj grupi neprijatelja. Što je veći faktor to će im više vremena trebati da vas napadnu. Povećava se napadima ili zastrašivanjem - bukom. No buka će privući i druge neprijatelje koji je mogu čuti.


Neprijatelji će napadati razne ključne zgrade koje morate da sačuvate. Svaki talas donosi različit broj neprijatelja koji biraju različite staze i različite mete. Jednom kada uništite sve neprijatelje završićete tu noć ukoliko se radi o poslednjem talasu.Tona sadržaja koji se konstantno otključava


Ono što je zaista super kod ove igre je činjenica da će stalno donositi nešto novo. Nakon svakog pređenog dana će vas čekati novi segment priče, ispričan kratkim 3D dijalogom. Gotovo svakog dana će igra predstavljati novu zamku i učiti vas kako da je koristite. Tu su često i novi neprijatelji koji zahtevaju da se prilagodite novim taktikama itd. Prodavci će dobijati jače oružje, novi neprijatelji će biti imuni na “stare fore”. Gejmplej će se takođe menjati vremenom ali ćete imati mnogo više opcija. Igra će u jednom trenutku, na primer, uvesti mehaniku vetra i zveri će moći da osete vaš miris i krenuće ka vama. To može biti loše ali i dobro po vas, jer će životinje napustiti prethodnu putanju. Kad god pomislite da ste videli sve, igra vas uveri da niste i donese nešto novo.

Postoji i drvo talenata preko kog možete da olakšate i poboljšate mnoge elemente igre. Svaki nivo će vam dati jedan poen koji možete potrošiti na neki skill. Skillovi će poboljšati pasivne atribute vašeg lika, zamke ili će doneti promene koje će uticati na neprijatelje.


Tales of Werewolves možda nije AAA naslov koji ima najbolje animacije, grafiku i druge elemente visokobudžetnih igara ali je svakako naslov koji je solidan i koji ima pregšt sadržaja kojim vas bombarduje tokom svake noći u igri. Igru prati i zanimljiv grafički stil koji je dosta mračan. Doduše igra “boluje” i od određenih bagova. Interfejs često stvara probleme kada želite da prebacite neki predmet. Prvo učitavanje traje baš dugo. Napadi su nekada malo problematični i iznerviraće vas. No kada uzmemo u obzir celokupno iskustvo i činjenicu da je igra sada besplatna, svakako možemo da zaboravimo na te mane.

Ukoliko do sada niste igrali Sang-Froid Tales of the Werevolves, igru možete preuzeti na zvaničnoj Steam stranici - besplatno.


Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!