Resident Evil 7 : BiohazardResident Evil, serijal koji je čitave dve decenije na sceni, je pomogao definisanju survival horor žanra kakvog znamo danas. Uprkos sedmici u naslovu, Resident Evil 7 : Biohazard je 24. doprinos serijalu a po prvi put se radi o Resident Evil igri iz prvog lica. Igrači će preuzeti ulogu Ethana Wintersa koji pokušava da otkrije šta se dogodilo sa njegovom ženom, koja je iznenada nestala pre 3 godine. Put ga vodi do, naizgled, napuštene kuće ali će, kao i vi, ubrzo saznati da je kuća sve sem napuštena. Naslov prate odlične ocene i kritike i trenutno ima oko 85 poena na metacritic skali. Objavljen je početkom 2017. godine za Windows, Playstation 4 i Xbox One a podržava i VR režim.


Preživljavanje, horor, strah, zagonetke, boss borbe. Sve je upakovano u ovaj solidni naslov ispunjen neverovatnom grafikom i realističnim animacijama.


Naš protagonista, Ethan, će u kuću ući kao civil, međutim situacija će ubrzo preći u borbu života i smrti te će morati da nauči da se brani. Atmosfera je strašno mračna i jeziva, pogotovo tokom prvih nekoliko sati igre. Izvori svetla su slabi, vaša baterijska lampa može tek malo da osvetli. Oko vas se čuju razni zvukovi, lupanja …  


Istraživanje je jača strana gejmpleja koja će vam pomoći


Gejmplej se svodi na istraživanje i povremenu akciju. Gotovo uvek će vam zadatak biti opširan, bez detalja i zahtevaće da sami istražujete i pronađete to što se od vas traži. Istraživanje je svakako dobro, jer ćete tokom njega pronaći razne predmete koji vam mogu biti od koristi ali i municiju. S vremena na vreme ćete pronaći i plan kuće, koji će proširiti vašu mapu sa nazivima prostorija. Mapa je vrlo jasna i pokazuje koja vrata su prohodna i u kojim sobama ste već bili. Istraživanjem se takođe mogu pronaći novčići koji služe za kupovinu oružja ili permanentne nadogradnje nečega.


Neki od predmeta se mogu pregledati detaljnije a neretko kriju neku tajnu koja je vezana za nešto u nivou. Ukoliko “pohvatate” ove “signale” i rešite zagonetku, igra će vas nagraditi moćnim predmetima koji će vam biti od koristi. Takođe ćete nekada pronaći VHS kasetu u nivou. Ukoliko ovu kasetu reprodukujete, umesto da gledate snimak vi ćete dobiti kontrolu nad akterima snimka. Niste primorani svaku da “pregledate” ali će vas snimci često vratiti u prošlost. Proći ćete kroz neki deo kuće kroz koji niste u sadašnjosti i pokupićete korisne informacije o nivou ili tragovima za rešavanje zagonetke. Ovo je izuzetno korisno kada imate predstojeću sekvencu u kojoj patrolira boss a vi ste već naoružani znanjem i lokacijom ka kojoj idete. Uz to, promene koje napravite u prošlosti će imati uticaj na budućnost, što je takođe korisno za istraživanje.

Ethan ima ograničen mrežasti inventar i sa sobom može nositi razne predmete i oružje. Igrači mogu definisati četiri predmeta kojima mogu pristupiti preko numeričkog dela tastature (1-4) tokom borbe. Neretko će se pored kasetofona za čuvanje igre pronaći kutija u koju možete odložiti vaše predmete ukoliko vam u tom trenutku nisu potrebni više.Blokiranje i preciznost, te ušteda municije su deo iskustva


Gotovo svi napadi neprijatelja se mogu blokirati držanjem tastera space u pravom trenutku a kao rezultat, šteta koja će biti naneta igraču će biti drastično smanjena. Blokiranje takođe predstavlja jednu bitnu mehaniku, pogotovo kada uzmemo u obzir da igrači mogu da budu ubijeni iz svega par napada.


Ušteda municije takođe treba da bude prioritet igračima. Nema je mnogo a često ćete je trošiti u ogromnim količinama tokom boss borbi. Doduše u početnim težinama igre će igra mnogo praštati pa vas promašaj neće koštati toliko.


Ukoliko doživite neki vid štete, moći ćete da se “izlečite” pritiskom tastera CTRL, ako u inventaru imate alkohol ili drugi vid pomoći. Zelena biljka je preživela i videćete je i ovog puta, a tu je i jednostavan sistem kombinovanja. Svi mogući recepti su dostupni i vidljivi na interfejsu a moći ćete da napravite, između ostalog, municiju, alkohol za prvu pomoć i dr. Doduše, svi materijali su rasuti po nivou pa će njihov broj zavisiti od vaše sreće ili truda oko istraživanja.


Doslovno “snimite igru”


Tipično za Resident Evil, igrači će moći da sačuvaju svoju igru samo ukoliko naiđu na kasetofon u igri. Na normalnim težinama je broj snimanja neograničen, dok će New Game + usloviti igrače da imaju praznu kasetu kod sebe, koja će biti permanentno izgubljena nakon čuvanja. No ne brinite, igra ima mnogo Auto Save lokacija pa neće biti potrebe da igrate ponovo duge sekcije ukoliko ste nadrljali. Doduše ukoliko želite da nastavite svoju priču naredni put kad pokrenete igru, auto save neće važiti već ćete morati da je sačuvate preko kasetofona.


Strašno iskustvo istraživanja u mrklom mraku će često prekinuti neka akciona sekvenca koja podrazumeva da se sakrijete od neprijatelja koji patrolira tom sekcijom nivoa, ili scena koja vas primorava da se borite protiv bossa. Boss borbe, pogotovo one u prvim časovima, su zaista strašne ali i vrlo kvalitetne i zanimljive. Očekujte da potrošite mnogo municije uprkos dobroj preciznosti ali spremite i reflekse jer ćete morati da blokirate napade često. Neki od boss napada su vrlo jasni i zahtevaju da pravite štetu, dok će vas drugi malo namučiti i naterati da razmislite. Jedna od jačih strana ovih susreta je svakako realistična animacija likova. Često se radi o kameri “lice u lice” gde realističnost dolazi do potpunog izražaja.
Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!