OutlastHorror ljubitelji su bili pri teškom izboru ovog meseca. Pored Amnesia a Machine for Pigs, igrači su dobili još jednu horror igru sličnog stila, čiji je jedini zadatak da prestravi one koji se usude da iskuse dozu straha. Outlast je igra koja spada u žanr psihološkog horora gde igrač neće imati mogućnost ozbiljnije odbrane. Red Barrels Games je tim koji stoji iza naslova, ranije su imali udela pri radu na poznatim naslovima poput : Assassin’s Creed, Uncharted, Prince of Persia i Splinter Cell , međutim nisu imali iskustvo u horror igrama. Kako su se snašli ? Atmosfera i igrači kažu da su dobro odradili posao međutim imaju par manjih zamerki.


Vaša uloga će biti Miles Upshur, honorarni novinar koji se našao, zbog znatiželje, na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Nakon anonimno dobijene dojave o čudnim dešavanjima u psihijatrijskoj bolnici, on odlučuje da dobije pristup istoj i osmotri situaciju. Međutim tamo, umesto nasmejanih lica osoblja, nailazite na haos, mrak i misteriozni entitet koji pravi masakr. Usled razvoja situacije dolazi do kontakta između vas i jednog od pacijenata koji vas baca kroz prozor dublje u samu ustanovu, odakle morate da izađete živi. Od oružja nemate ništa, igra zahteva dosta planiranja i čuvanje resursa kako bi prešli određene blokove ustanove a neretko se desi da ostanete bez istih i nađete se u potpunom mraku, kao meta za neprijatelje. Trailer je mnoge isprepadao poprilično i odmah naznačio kakav je tip igre u pitanju, atmosfera u igri uopšte nije niža i tokom igre ćete osećati napetost, strah i želju za preživljavanjem.


Jedina pomoć u mraku će biti vaša digitalna kamera koja ima noćni mod, međutim ona troši baterije koje možete pronaći širom mape, svakako neće biti moguće koristiti stalno uređaj. Igrač će imati dosta varijacija u kretanju, moći će da se penje, prolazi kroz uske prolaze, prebaci preko manjih prepreka i slično, što neprijatelji neće imati. Ukoliko privuče neželjenu pažnju, može da se sakrije u svemu što može da prihvati njegovu veličinu. AI je pametan pa će veoma brzo, ukoliko je alarmiran, da se upusti u potragu za igračem, to uključuje cepanje, otvaranje i proveravanje mogućih mesta za skrivanje. Sve doprinosi tenziji koja sigurno ne nedostaje ovoj igri. Atmosfera je odlična. Endžin je forsiran do samih granica pa je realistično prelamanje svetlosti uz ostale elemente vizuelnih dodataka fenomenalan i izgled čini realističnim. Zvučni efekti, pozadinska muzika i generalno atmosfera ne zaostaju i na visokom su nivou kvaliteta, što je jako pohvalno, takođe doprinose atmosferi. Pored svega toga postoji ogroman broj sitnica koje doprinose celokupnom doživljaju, sitnice koje su zaboravljene u drugim igrama, sve skupa diže atmosferu na totalno novi nivo realističnosti. Tokom igre ćete upoznati par likova koji su “prijateljski” nastrojeni na neki način, bilo da su to pacijenti koji misle da su neko drugi ili osoblje ustanove. 


Pored toga ćete biti sami. Osećaj igranja je fenomenalan i jeziv. Realistična grafika, pogotovo prilikom gledanja kroz kameru, fenomenalne animcije i jezivi, čudni zvukovi u pravo vreme, će vas definitivno razdrmati čak i ako ste ljubitelj žanra. Pokretljivost je takođe interesantna i doprinosi zabavi, prolaženje kroz ventilacioni sistem, scene gde trčite jer vas juri neprijatelj, odlična animacija kamere su zaista izvanredne. Priča je dobra takođe, iako bi većina opisivanja bila razotkrivanje, postoji mogućnost da ćemo videti nastavak ovog fenomenalnog dela. Do samog kraja će držati igrača u neizvesnosti. Postoji par nedostataka ili - lošije realizovanih - nedovršenih stvari. Na primer modeli nekih neprijatelja nisu savršeni i kvare utisak izbliza i nelogično je da postoji takav propust u fenomenalnoj igri kao što je Outlast, međutim to nije ni bitno i biće zanemarljivo uglavnom zbog toga što ćete na prvi pogled bežati od neprijatelja. Ima mnogo situacija gde će nešto iskočiti, međutim uopšte ne ostavljaju utisak da su isforsirane već više prirodne što ostavlja jako pozitivan utisak prepričavanja scene.


Outlast je poslastica za sve ljubitelje horor žanra, ukoliko vam se svidela Amnesia i ova igra će vam se svideti definitivno ako ste pak nova osoba koja nije imala ranije iskustva sa ovakvim igrama, Outlast je, pored Amnezije, odlična igra koja će testirati vaše granice, međutim isto tako može da vam ostavi traume koje će vas pratiti dugo. Fenomenalan sklop, fenomenalna grafika, par sitnica koje su nedostaci i Outlast je spakovan u fenomenalnu igru koja će testirati vašu hrabrost.  Pojavila se ovog meseca za Windows dok će se početkom sledeće godine pojaviti Playstation 4 verzija. Za tim koji nije imao iskustva sa horror igrama ranije, Red Barrels je, možemo reći, uspeo da digne atmosferu na traženi nivo. Svakako imaju talenat za plašenje drugih ljudi i bilo bi fenomenalno videti nastavak ove priče.

Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!