KonaNakon godinu dana u Early Access fazi, Kona je konačno objavljena krajem marta 2017. godine. “Privatni detektiv” Carl će pokušati da otkrije šta se dogodilo svim meštanima u Kvebeku, 1970. godina, koji su misteriozno nestali. Kako bi rešili misteriju, igrači će morati da istražuju otvorenu mapu, prikupe podatke i dokaze, dok istovremeno brinu o osnovnim resursima za život. Objavljena za Windows, Mac, Linux, Xbox One i PlayStation 4 a računarsko izdanje se osim na Steam platformi može pronaći i na GoG-u.


Jesenju atmosferu će, nakon male saobraćajne nesreće, zameniti sneg i jaka mećava. Carl će ubrzo saznati da je njegov poslodavac mrtav a daljim istraživanjem i da su svi ostali meštani misteriozno nestali. Kretanje po velikoj mapi će otežavati vremenski uslovi i nećete daleko stići bez prevoznog sredstva. Automobil će vam, srećom, biti dostupan ali neće moći da pristupi svim lokacijama, pa ćete morati pešaka. Veliki deo gejmpleja čini istraživanje. Većinu predmeta nećete moći da primetite lako, pa je detaljno pretraživanje objekata zaista potrebno. Mesto inventara je ograničeno ali predmete možete prebaciti u gepek automobila. Interfejsa skoro i nema. Pojaviće se mala bela tačka ukoliko možete vršiti interakciju sa nečim ali se ona često ne može primetiti lako. Postoje i mnoge mračne lokacije koje će zahtevati da koristite lampu, kako bi videli predmete.


Istraživanje je ipak najveći deo gejmpleja


Uprkos tome što je u srži “simulator” istraživanja i šetanja, Kona pokušava da se udalji od drugih igara istog žanra. Moraćete da se brinete o hladnoći, razumu … Misteriozne okolnosti su iznenada stvorile zimu, pa će jedini izvor toplote biti onaj kog Carl sam napravi. To možete učiniti paljenjem vatre, što će zahtevati predmete za potpalu - drvo, šibicu, gorivo … Možete je zapaliti na mestima koja su za nju predviđena a ona se često nalaze u kućama ili kampovima.  Zbog troplote ćete se takođe osećati sigurno, što će vam sačuvati igru. Nivo toplote će se smanjivati svakom sekundom provedenom napolju. Razum će se smanjivati zbog strašnih događaja ili mraka a ukoliko postane kritičan, vaše akcije neće više biti precizne. Treći faktor jesu životni poeni a mogu se podići tabletama ili paketom prve pomoći. Postoji još nekoliko drugih kombinacija koje zahtevaju više predmeta u inventaru, pomalo asocirajući na crafting sistem, ali to ipak nisu. No uprkos svim izmenama, utisak da je ovo jedna šetnja koja traje nekoliko sati je još uvek tu.

Mnoge lokacije na koje ćete naići kriju razne dokaze i korisne predmete.  To su najčešće kuće nestalih osoba. Štaviše, možda nećete ni znati da imate neki predmet koji će se ispostaviti kao ključan kasnije u igri. Gotovo sve o priči ćete saznati zahvaljujući okruženju, natpisima, porukama, dnevnicima … ali i vizijama koje su bitan deo priče.  Igrače će pratiti i upečatljivi narator, koji će vas obaveštavati o onome što vidite, što se dešava ili upozoravati tako što će vam govoriti kako se Carl oseća. Neretko će vam pomoći savetom ili navesti na pronalazak rešenja.


Nakon uvodnog dela, igrači su sasvim slobodni da istražuju, što znači da možete igrati igru i otkrivati stvari nasumičnim redosledom. Neke granice ipak postoje, pa vam igra neće dozvoliti da pređete u drugu fazu dok ne otkrijete sve tragove koje treba da otkrijete. Nekada će to biti jasno rečeno, dok će inače biti vaš zadatak da prođete ponovo kroz lokacije koje ste posetili, kako bi se uverili da nešto niste promašili. Srećom, većina ključnih predmeta se nalazi blizu kuća.


Hladna zima nije jedini neprijatelj


Osim brutalne i oštre zime, s vremena na vreme ćete naići i na divlje životinje koje će vas napasti. Od njih se možete odbraniti upotrebom alata kog ćete pronaći tokom istraživanja. To može biti vatreno oružje, sekira, pajser … šta god vam je pri ruci.


Zagonetke su takođe deo igre. Postoji nekoliko većih i više manjih. Težina će zavisi od igrača do igrača i informacija koje su vam u datom trenutku dostupne.

Užitak istraživanja kvari svakako učitavanje u svetu koje se dešava često. Neke od lokacija će se učitavati pet sekundi nakon poslednjeg učitavanja, jer su deo druge zone koja nije učitana.


Moramo zameriti i kraju igre, nakon prve polovine mape i nekoliko sati provedenih u njoj, igra ostavlja utisak praznine u drugom delu a sam kraj i nije neki vid nagrade za sve što ste otkrili.


Kona trenutno ima više od 90% preporuka na Steamu, od 465 korisnika koji su je ocenili. Negativne su većinom tu zbog toga što je ipak na kraju dana ovo igra u kojoj šetate kako bi otkrili neku priču, bez interesantnog gejmpleja. Ukoliko ste igrač koji voli da istražuje, to vam neće smetati, Kona će biti pravi pogodak za vas. Ipak, ukoliko očekujete malo strašniju avanturu ili nešto više od ove igre osim istraživanja, to nećete pronaći kod ovog naslova.

Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!