InsideNedugo nakon objave projekta “Limbo”, PlayDead je započeo razvoj novog projekta. Igra nosi naziv “Inside” i igrače, još jednom, stavlja u ulogu dečaka koji mora preživeti surovo okruženje. Pokreće je Unity endžin, a dostupna je na Windows, PS4 i Xbox One platformama. Kao i prva igra, ovo je sidescrolling puzzle avantura, ovog puta u 2.5D tehnici. Od prvog projekta pozajmljuje dovoljno da možemo reći da je ovo spiritualni nastavak. Istovremeno donosi mnogo poboljšanja i nekoliko novina, što skupa ostavlja odličan utisak.Inside vam definitivno neće držati ruku tokom igranja


Bez reči teksta, bez ikakvog tutorijala, bez upozorenja, igrači su sasvim sami, kao i mali bezimeni dečak kog kontrolišu. No to nije nikakav problem. Nikakva pomoć vam neće biti potrebna. Gejmplej će se postarati da naučite sve “na teži način”, ali vam svakako neće dosaditi zbog toga.


Dečak se može kretati samo levo ili desno. Može da vrši interakciju sa predmetima oko njega, ali se ona najčešće svodi na aktivaciju nekog dugmeta, guranje nekog objekta ili pomeranje neke ručice. Inside je prepun tih segmenata u kojima treba rešiti neku zagonetku kako bi nastavili dalje. Igra vam neće nikako pomoći i često ćete do rešenja dolaziti pokušavanjem - restartovanjem tog dela.

Srećom po nas, tu je odličan checkpoint sistem, pa bilo kakvih frustracija nema, a zagonetke su dovoljno zanimljive da vam neće dosaditi čak i kada ih ponavljate pet puta. One su nekada očigledne, nekada će vas iznenaditi a nekada će jednostavno biti potrebno više grešaka dok ne dođete do rešenja. Dolaze u svakakvom obliku. Na primer, ukoliko ne skočite na vreme, nećete nikada uspeti da pobegnete psu koji vas juri, ili ćete morati da prevarite neprijatelje, dovučete neki predmet kako bi preskočili ogradu i slično. Kasnije u priči će se otvoriti nove gejmplej mehanike, koje će vam omogućiti da kontrolišete druge ljude; Ujedno i kompleksnije zagonetke a često ćete se oduševiti rešenjem kada shvatite koliko je inteligentna zagonetka. Štaviše, zagonetke su sasvim perfektno balansirane sa impulsom napredovanja, neće vas nikada usporavati bez obzira na njihovu kompleksnost.


Odličan opšti utisak

Ono što će vas odmah očarati jeste opšti utisak. Inside izgleda prelepo a opet vrlo jednostavno i minimalistično. Hladne boje uz kombinaciju fenomenalnih animacija, modela i efekata samo učvršćuju utisak. Mračna industrijska zona je stravična, kao i morbidne smrti dečaka. Često će vas asocirati na “Limbo”. To nije čudno. Igra se bazira na onome što je započeto u prvom projektu ali to isto toliko širi da rečenica “Limbo na steroidima.” ne čini pravdu utisku.


Igrači nastavljaju dalje i dalje kroz razne scene koje su za nas pripremljene. Nije da imaju izbora, za petama će vam biti opasnost a desno, verujete, spas. No ni priča nije jasno definisana i često će vas iznenaditi, postaviti više pitanja nego dati odgovora.

Igranjem ćete naučiti više o svetu ali nećete dobiti odgovore. Inside je, kao i prethodnik, igra bez jedne progovorene reči, bez jednog ispisanog teksta. Da bi shvatili šta se dešava, moraćete da obraćate pažnju na okruženje i razmišljate o onome što vidite.

Tim je očigledno posvetio mnogo pažnje manje bitnim detaljima. To će recimo biti grupa ljudi, negde u daljini, koja će reagovati na vas ukoliko vaše akcije; ili možda neka posebna animacija, dizajn nečega … Te sitnice nisu bitne za gejmplej, nekada ih nećete primetiti ali skupa ostavljaju zaista fenomenalan utisak na igrača i stvaraju odličan opšti utisak. Pokazuju koliko je truda i pažnje posvećeno ovom projektu koji izgleda vrlo jednostavno a zapravo krije jednu prelepu igru i priču, baš kao i prva igra ovog tima.


Inside ima dva kraja a priča će ostati otvorena igraču da je razume. Zbog toga već sada imamo mnogo teorija o priči. Ono što je sigurno jeste da će priča uspeti da probudi misteriju u vama od trenutka kad dobijete kontrolu, a želja da nađete odgovore na sva pitanja će bivati samo veća napredovanjem kroz svet.


Igra se može završiti za svega nekoliko časova, kao i Limbo, ali to nije naškodilo opštem utisku. Sve ostalo je perfektno do te mere da trajanje igre nije bitno.
Kritičari su se složili da je ovo jedan fenomenalan naslov i trenutni metascore je 87 za PC, 89 za PS4 a čak 93 za Xbox One.  


Bilo da ste igrali prvu igru ili ne, Inside će vas svakako oduševiti. Preporučujemo da odigrate obe igre.
Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!