Ghostbusters (2016)Odmah nakon ovogodišnjeg istoimenog filma je objavljena i video igra. Ghostbusters je akciona avantura - kooperativna pucačina iz trećeg lica. Razvio ju je FireForge Games studio, koji je tri dana nakon objave bankruptirao sa dugom od 12 miliona dolara. Pokreće je Unreal Engine 4 a objavljena je 12 jula za Windows, PlayStation 4 i Xbox One. Podržava režime za jednog i više igrača. Igra prati dešavanja nakon kraja filma.


Na prvi pogled, teško je shvatiti zašto ova igra ima tako lošu ocenu na Metascore skali. Ima zaista lep grafički stil, performanse su odlične, sve je glatko i lepo. No nakon par nivoa će vam sve biti jasno i pitanje je hoćete li imati volju da završite sve nivoe.


Ghostbusters mogu igrati četiri igrača u co-op režimu. Svaki igrač preuzima ulogu jednog od 4 lika. To neće biti likovi iz filma, već nova družina koja se brine o gradu, dok je ekipa iz filma na posebnoj misiji. Svaki od njih se razlikuje po bombi i oružju koje nosi.

Gejmplej se svodi na uništavanje duhova dok ne očistite ceo nivo. Pre početka svake misije će vas sačekati mala animirana scena u kojoj tim razgovara sa osobom koja se žali na duhove. Ove scene su šaljivog karaktera i često će izmamiti osmeh na vašem licu. Nakon njih ćete se naći u nivou i lov na duhove može početi.

Na raspolaganju će vam biti oružje lika kog koristite kao i "proton beam". Oba nanose  štetu i mogu se manjati pritiskom tastera Q.  Prilikom pucanja treba obratiti pažnju na pregrevanje oružja. Pregrevanje se reguliše tasterom R, no ukoliko se pregreje, igrači će morati da sačekaju nekoliko sekundi pre nego što mogu opet da pucaju ili promene oružje. Bilo kog trenutka možete baciti bombu pritiskom desnog klika miša ! Kretanje se vrši preko tastera WSAD a pritisak tastera space će baciti vašeg lika u smer kretanja, kako bi izbegli štetu.

Igrači takođe imaju alat za skeniranje, kojim mogu da pronađu tragove koji ih vode ka skrivenim lokacijama ili duhovima ali i bonuse koji će ih nagraditi poenima.

Nivoi izgledaju vrlo lepo, kao i sve ostalo u ovoj igri. Ispunjeni su raznim duhovima koje je relativno lako ubiti. S vremena na vreme će se pojaviti oni koji su malo teži i zahtevaju više vremena ali i ozbiljniji duhovi koje možemo nazvati “mini bossevima”. Da bi njih pobedili morate prvo da pucate u njih dok im ne spustite životne poene na nulu. Nakon toga se prebacujete na proton beam, kojim duha vučete u vazduhu. To je vrlo jednostavna mehanika koja zahteva da uperite kursor u smeru ka kom pokazuje strelica na interfejsu.


Kada izmorite duha, pritiskom desnog klika ga bacate na pod i skidate deo novog HP metra. Nakon što u potpunosti izmorite duha, bacate zamku za duhove koja će sakupiti poene. Tom prilikom postoji mali tajmer koji od vas zahteva da spamujete taster F. Ukoliko uspete da dovoljno puta pritisnete taster, dobićete do 10 puta veći bonus poena.

Sve što uništite u nivou vam daje poene koji su bitni jer su vezani za nivo vašeg lika.
S vremena na vreme, na kraju nivoa, će se pojaviti "glavni duh". Za razliku od dotadašnjih duhova, ovaj zahteva od igrača da koriste strategiju i da se prilagode dešavanjima. To mogu biti dodatni duhovi koji se stvaraju ili neki napad koji igrači moraju izbegnuti.

Bilo da igrate sa prijateljima ili sa računarom, ukoliko izgubite život drugi likovi vas mogu vrlo brzo oživeti. Isto važi za računarski kontrolisane likove.

Prelaskom nivoa se otvara novi nivo sa novom pričom ili deo nivoa koji ranije nije bio dostupan.


Svaki lik ima svoj nivo koji se može razvijati isključivo igranjem tog lika. To baš i nema smisla jer svaki lik koristi isto drvo talenata … Drvo nije permanetnno i skill poene koje ste uložili uvek možete raspodeliti drugde.

Sa tim rečenim, sve je zaista super, od grafičkog stila, preko opšteg utiska, animacija, boss borbi … šta je pošlo po zlu ?


Dosada. Ova igra će vam dosaditi već nakon drugog nivoa. Sve je isto. Nivoi traju i po 30 minuta i recikliraju duhove, sadržaj, borbe. Čak i zanimljiva mehanika hvatanja duhova će postati dosadna jer ćete je ponavljati bar 10 puta u nivou, uvek sa istim duhovima koji nemaju nikakvu mehaniku. Neki od nivoa naizgled nemaju kraj. Ne postoji mapa, često ćete morati da se vratite nazad a sve izgleda isto i osim ukoliko vidite nekog duha, šansa je da ćete kružiti mapom dok slučajno ne pronađete pravi ulaz. Talenti koje likovi koriste su isti, nema smisla igrati svakog lika svuda kako bi otključali ono što ste već otključali. Čak i sa nadogradnjama, sve što ćete raditi u nivou je reciklaža - držanje levog klika i šetanje.
Kontrole u meniju ne podržavaju kursor, već isključivo tastauru a ukoliko planirate da koristite gamepad koji nije predviđen, ni to neće raditi.


Sve to je uticalo na kritičare da loše ocene ovaj naslov, čija je najniža ocena 30 na PS4 skali a tek nešto iznad 40 na PC skali. Cena igre je trenutno 40 evra..


Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!