Car Mechanic Simulator 2015Car Mechanic Simulator 2015 nije igra koja će vas naučiti da prepoznate uzrok buke ispod vaše haube ali je svakako jedna zanimljiva kombinacija puzzle i simulator žanrova. Igru je objavio Red Dot Games za Android i PC 2015. godine. Premisa vas stavlja u ulogu mehaničara koji ima svoj servis i koji počinje sa svega 2000 dolara. Vremenom, igranjem, ćete otključavati nove alate i mogućnosti, što će vam omogućiti da popravljate bolja vozila. Zadatak će vam uvek biti da popravite neki kvar. Nekada će vam lista delova koje trebate zameniti biti dostupna dok ćete nekada morati sami da ispitate i pronađete uzrok kvara - što često podrazumeva da rastavite ceo automobil.

Gejmplej je poprilično spor

Vrlo je lako uložiti desetine sati igranja u ovu igru. Naime, napredovanje i otključavanje sadržaja teče prilično sporo. Svaki automobil koji u potpunosti popravite će vam dati 100 experience poena. Svaki klik na nečemu će vam dati jedan poen. Sa hiljadu experience poena ćete dobiti jedan poen koji možete potrošiti na nadogradnju vaših alata ili izmenu izgleda radionice.Svaki novi nivo vam donosi kompleksnije poslove. Ovo je bila glavna negativna strana igre sudeći po kritičarima. Potrebno je dosta vremena da se otključa finalni stadijum igre. Izuzetak tome je Expert režim, koji će vas nagraditi sa 200 poena za završen posao i po 2 poena za svaki klik. Međutim, expert mode je namenjen igračima koji već znaju igru odlično, pa će za početnike biti zaista težak. Sva pomoć koja je inače dostupna neće biti - poput prikazivanja lokacije šrafova, naziva delova, prikazivanja delova koji blokiraju trenutni deo itd.


Vaš radni dan počinje pozivom. Javite se, pogledajte koje mušterije traže vašu pomoć i odlučite ko će prvi doći u vaš servis. Pogledajte listu problema koju je mušterija prijavila i krenite sa popravkama. Nakon što zamenite loše delove boljim ili novim, možete automobil predati mušteriji a zauzvrat ćete dobiti novac i experience poene. Moći ćete da šetate garažom slobodno. Ono što je zaista super kod ove igre je činjenica da možete da rasturite auto do same školjke. Srećom, čak i ukoliko ste apsolutni početnik i ne znate ništa o automobilima, u početku će vam igra davati tačne nazive delova koje treba zameniti. Vremenom ćete naučiti skoro svaki deo automobila i otprilike znati šta je problem čak i kada nemate naziv dela.

Osim činjenice da su nazivi delova tačni i da su popravke koliko toliko tačne, ova igra je većinski duhovni naslednik puzzle žanra. Naime, kada skidate delove to morate činiti postepeno. Kada vraćate delove morate ih vraćati obrnutim redosledom. Recimo da je mušterija došla da servisira kvačilo. Dok dođete do kutije menjača moraćete da provedete par minuta skidajući prednje točkove, prenos itd. Većini ovih delova se pristupa sa različitih pozicija, pa ćete morati auto da dižete dizalicom, da se vraćate nazad do haube i tako dalje.

Traganje za problematičnim delom je deo iskustva

Bilo da ste nov igrač, da ne znate ništa o automobilima ili da imate 20 časova gejmpleja, CMS će vas naterati da tražite pokvareni deo. Ukoliko ne igrate u ekspert režimu, lako ćete uočiti pokvareni deo : rđav je.
Ispistivanje se može vršiti vizuelno “deo po deo” ili upotrebom alata koji se mogu otključati. Tu su i razni testovi koji mogu otkriti problem - testiranje automobila vožnjom, na traci …

Svakako, igranjem dolazi i iskustvo pa ćete nakon desetinu sati već otprilike znati šta treba da rasturite i u  čemu bi mogao biti problem, ali to nije uvek slučaj.Nadogradnje gejmpleja i popravke delova

Čitač grešaka - dijagnostika, unimer, alat za merenje kompresije. To su alati koje ćete moći da otključate a koji će vam, posle testa, proceniti istrošenost delova. Oni mogu odmah otkriti gde se problem nalazi ili dati samo naznaku. Tablet se takođe može kupiti a preko njega se može vršiti kupovina delova, bez potrebe da hodate do računara svaki čas. Postoji i mogućnost nadogradnje osnosvnih funkcija gejmpleja, poput bržeg rastavljanja, sastavljanja, i tako dalje.
Iako treba dosta igranja da dobijete jedan poen za jednu od ovih nadogradnji, one se svakako isplate na kraju. Drugi deo nadogradnji podrazumeva izmenu izgleda radionice i nema uticaj na gejmplej. Novcem možete kupiti dodatne prostorije u sklopu garaže, koje će otključati mogućnost novih testiranja. Na primer, postoji prostorija u kojoj ćete moći da testirate kočioni sistem, nakon kog ćete znati tačno koji delovi su loši.


Delove koje treba zameniti na mušterijinom vozilu možete zameniti novim - koje morate sami kupiti, ili popravljenim, koje sami možete popraviti. Sistem za popravku je naizgled malo nasumičan. Postoje nadogradnje nivoa, što će vam povećati šansu popravke na 90%, ali uprkos poslednjem nivou te nadogradnje nekada postoji utisak da je to radije 50-50%. Delove možete popraviti na pultu za popravku a popravka se vrši jednostavnim klikom na predmet. Igra će poboljšati kvalitet predmeta nasumično a ukoliko nemate sreću sa popravkom, deo će odmah biti uništen.Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!