BeholderBeholder je mala 2D strateška avantura koja je objavljena krajem 2016. godine. Igrači preuzimaju kontrolu nad Karlom, kog je vlast postavila kao vlasnika zgrade. Njegov posao će biti da špijunira svoje stanare i tajno obaveštava vladu o prestupima i njihovom ponašanju. Uprkos tome što je izbor na vama, gotovo svaka odluka ima neku posledicu. Sa druge strane, morate brinuti o vašoj porodici i zaraditi novac a troškova ima poprilično. Igra je objavljena za Windows, Linux i mac OS.

Gotovo svakog dana će vlada doneti neku novu zabranu koju vi i vaši stanari morate poštovati. O stanarima prvobitno nećete ništa znati ali imate mogućnost da se upoznate sa njima i saznate nešto više. Svaka informacija o osobi je vredna i biće zabeležena a kasnije se može proslediti vladi, koja će vam zauzvrat platiti. Ono što se dešava unutar stana stanara vam neće biti vidljivo ali Carl ima nekoliko načina da špijunira stanare.


Glavni ključ
Carl poseduje glavni ključ kojim može otvoriti sva vrata u zgradi. Doduše obratite pažnju, ukoliko je stanar unutra a vi otvorite vrata, bićete u gadnom sosu i sa tim stanarom ćete uništiti odnose. Uvek je bolja opcija da pokucate na vrata ili pogledate kroz ključaonicu. Ukoliko nikog nema unutra, možete ući u stan i pretražiti nameštaj. Možete pronaći mnogo informacija o navikama stanara ali i dokaz da stanar krši zakon. Bitno je da vas stanar ne zatekne u stanu, pa je potrebno da stalno posmatrate stepenište. Dok god izađete pre nego što se on vrati, nećete imati problema.

Predmete takođe možete ukrasti ali stanari će to svakako primetiti i mogu pozvati policiju, koja će pretražiti celu zgradu. No, dok su stanari u svom domu vi nemate način da proverite šta tačno rade, zbog toga postoje kamere.


Kamere

Kamere se kupuju reputacionim poenima koje zarađujete završavanjem raznih zadataka. Postoje tri vrste kamera i u zavisnosti od vrste one imaju bolje vidno polje. Kamere možete sakriti unutar detektora za dim a oni se nalaze u više prostorija u svakom stanu. Zahvaljujući kamerama ćete imati uvid u ponašanje vašeg stanara i možete primetiti ukoliko krši neku direktivu. Tada možete da kliknete na ikonicu direktive i prekršaj će se odmah ubeležiti u dosije stanara.


Profillisanje, prijava ili ucena?

Sve prikupljene informacije o stanarima možete proslediti ministartstvu tako što ćete otići do vašeg radnog stola koji se nalazi u podrumu. Sam proces je vid mini igre. Moraćete da popunite tačne informacije na formularu. Od vas će se zatražiti ime, pol, broj stana, status stanara a zatim i direktiva koju je stanar prekršio prema njenoj šifri i datumu stupanja na snagu. Ukoliko pogrešite bilo gde igra će vas kazniti a ministarstvo neće prihvatiti prijavu.

Za svakog stanara kog profilišete pravilno ćete dobiti novac koji je srazmeran broju informacija koje ste otkrili. Ukoliko imate dokaz da je stanar prekršio neku direktivu, možete ga iskoristiti i prijaviti stanara. Nakon toga će policija doći i proveriti vaše tvrdnje, te uhapsiti stanara ukoliko za to ima potrebe. Druga opcija u ovom slučaju je da ucenjujete stanara dokazima.

Novac je takođe bitan jer će vam trebati za razne zadatke. Možete ga dobiti trgovanjem ili završavanjem raznih zadataka. Po završenom zadataku možete pozvati ministarstvo kako bi ih obavestili a oni će vam isplatiti dogovorenu sumu. Često su zadaci ograničeni vremenski a mnogi od njih predstavljaju jednokratne prilike. Te prilike su potencijalno rešenje za problem nekog drugog stanara.


Stanare sami možete birati ali ste dužni da popravite stan kao i sve pokvarene uređaje u njemu.

Beholder vas često stavlja u procep moralnih odluka. Uprkos tome što morate poštovati zadatke ministarstva, često možete da rešite situaciju na način koji ide u korist stanara. Na vama je da li ćete da ih prijavite. No tu su često i problemi sa novcem i porodicom. Neće biti dovoljno vremena, neko će biti bolestan a vi nećete imati novca, molićete za uslugu i tako dalje. Bez ikakvih naznaka da je vaš izbor dobar, sa posledicama i problemima na koje ćete naići, Beholder je preživljavanje iz dana u dan.


Grafički stil je zaista interesantan kao i sama atmosfera igre. Kontrole rade odlično, kako preko tastature i miša tako i preko Xbox kontrolera. Šteta je što igra nema neki režim za slobodnu igru ili nasumičnost kao jedan od elemenata uz priču. Vrednost novog igranja se svodi na vašu želju da pogledate druge mogućnosti i opcije ali činjenica da je sama kampanja previše linearna obeshrabruje novo igranje.Sajt "Igre i igrice" sadrži preko hiljadu igrica koje su potpuno besplatne. Na sajtu se nalaze igrice za decu, ali i za starije games igrače - arkadne, pucačine, borilačke, kvizovi, igre oblačenja, igrice za devojčice, itd. Pored zabavnih kategorija imamo i online igrice vožnje automobila i motora, za ljubitelje sporta imamo najbolje zanimljive sportske igre, a za razmišljanje tu su mozgalice, obrazovne i besplatna kompilacija strategija. Uživajte dok se igrate, jer čovek je srećan kada se okruži stvarima koje mu prijaju!